A D-vitamin valóban csökkenti a COVID-19 fertőzés kockázatát?
Az egyik legfontosabb vitamin
A D-vitamin roppant fontos az immunrendszer megfelelő működéséhez - ez a szervezet elsőszámú védelmi vonala a fertőzésekkel és a betegségekkel szemben, sőt kritikus szerepet játszik az immunválasz elősegítésében. Gyulladáscsökkentő és immunszabályozó tulajdonságokkal bír, sőt kulcsfontosságú az immunrendszer védekezésének aktiválásához. A D-vitaminról ismert, hogy fokozza az immunsejtek működését, beleértve a T-sejteket és a makrofágokat is, amelyek megvédik a testet a kórokozóktól. Valójában ez a vitamin annyira fontos az immunfunkció szempontjából, hogy az alacsony D-vitamin szint fokozza a fertőzéssekkel szembeni fogékonyságot, illetve betegségekkel és immunrendszeri rendellenességekkel járhat. A nagyon alacsony D-vitamin szint a légúti megbetegedések, köztük a tuberkulózis, az asztma és a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), valamint a vírusos és bakteriális légúti fertőzések fokozott kockázatával jár. Hiánya összefügg a tüdőfunkció csökkenésével, ami befolyásolhatja a szervezet védekező képességét a légúti fertőzések szemben. Lapozz a cikk folytatásáért!