Indiai ízvilágú rizottó - Utazz egy messzi országba
Egy finom vacsorához vagy ebédhez nem feltétlenül szükséges követnünk valamely szakácskönyv receptjének utasításait, egy kis fantáziával mi magunk is alkothatunk nagyszerű ínyenc falatokat a háztartásunkban éppen fellelhető alapanyagokból. A következő recept is hasonlóképpen készült.
Hozzávalók
- Kb. 20 dkg csirkemell filé
- Kb. 250g barna rizs
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 4-5 db csemegeuborka apróra vágva
- 3-4 paradicsom, kockákra vágva
- 1 doboz natúr joghurt
- Olívaolaj
- Citromlé
- Szükséges fűszerek: só, fehérbors, curry, őrölt gyömbér, szárított fűszergomba
Elkészítés
Egy kevés olívaolajon megpirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott csirkemell filét. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, egy csipetnyi gyömbérrel is megszórjuk, illetve csepegtethetünk a húsra némi citromlevet is, ezáltal hamarabb kezd puhulni. Miután már nagyjából megsült a csirke, a paradicsomkockákat is beletesszük, s ezt a kombinációt is sülni hagyjuk pár percig. Később ízlés szerint curry-t adunk hozzá, s jól összekeverjük az ételünk – lehetőleg minél gyorsabban, hogy a curry nehogy megégjen. Most már hozzá is adhatjuk az előre megfőzött barnarizst. Ha ezzel megvagyunk, ráöntjük az egy doboz joghurtot, mely az indiai fűszerrel párosulva szép sárgás színt kölcsönöz majd az ínyenc fogásnak. A későbbiek folyamán még ízesíthetjük a felsorolt fűszerekkel, s megbolondíthatjuk egy kis szárított fűszergombával is. Amikor már jól összeértek az ízek, apróra vágott csemegeuborkát keverünk az ételünkhöz. Így már csak pár percig sütjük a rizottónkat, hogy az uborka savanykás íze megmaradjon, ellensúlyozva ezzel kicsit a curry édeskés ízét.
Miután a serpenyőt levettük a tűzről, az elkészült rizottóra díszítésként reszelhetünk sajtot, vagy csorgathatunk rá egy kevés tejfölt vagy joghurtot.