Lifestyle

A Stop Shop bevásárlóparkok az új idők nyertesei, ahol a tudatos vásárló minden álma teljesül

A változó fogyasztói igények hatására a nyitott bevásárlóparkok egyre népszerűbbek, hiszen itt a tudatos vásárlók gyorsan bevásárolhatnak vagy éppen ruhát, laptopot vehetnek, illetve igény szerint betérhetnek a bankba, a fodrászhoz, a fitneszterembe, miközben éppen a bolt előtt parkolhatnak. Időt és energiát spórolhatunk meg, hiszen mindent egy helyen elintézhetünk, nem véletlenül a Stop Shopok szinte százszázalékos kihasználtsággal működnek a nagyvárosokban és Budapesten.

A kiskereskedelem jelentősen átalakult az elmúlt években, részben az e-kereskedelem előretörése, részben a fogyasztói igények folyamatos változása miatt. A vásárlás meghatározó helyszínei még mindig a plázák, de a klasszikus bevásárlóközpontok mellett egyre népszerűbbek az amerikai típusú mallok is.

De vajon hol találunk ilyen típusú üzletközpontokat Magyarországon? A válasz egyszerű, hiszen a tizennégy egységből álló hazai Stop Shop hálózatot éppen az amerikai hagyományokat megjelenítő mall koncepció alapján alakították ki. Nem véletlenül hívjuk ezeket az üzletközpontokat strip mallnak vagy magyarul bevásárlóparknak.

Tiszta Amerika!

A bevásárlóparkok eredetileg a külvárosi amerikai plázák mintájára épültek fel, amelyek nem a ma ismert városi plázát jelenítik meg, hanem sokkal inkább olyan nyitott üzletközpontokat könnyen megközelíthető helyszíneken, ahol az emberek kényelmesen kiszállnak az autójukból, és néhány lépést téve besétálnak az üzlethelyiségekbe. A boltok rögtön az utcáról nyílnak, nem kell sok-sok métert és emeletet megtenni a plázában, hogy végül eljussunk az általunk keresett boltig.

Vagyis ha nem szeretnénk ráérősen korzózni egy pláza belső tereiben, hogy nézelődjünk, hanem célirányosan tudjuk, hogy milyen termékekért milyen üzletbe szeretnénk betérni, akkor a Stop Shopok kínálják a leghatékonyabb és leggyorsabb bevásárlást. Így például az élelmiszer és ruházati, műszaki termékek megvétele mellett a felírt gyógyszert is ki lehet váltani, vagy éppen a pénzfelvétel után lehetőség nyílik akár egy átmozgató edzésre is a helyi fitneszteremben.

A hazai Stop Shop hálózat szinte az egész országot lefedi: Budapesten három, Nyugat-Magyarországon négy, míg a keleti országrészben hét bevásárlóparkról beszélhetünk vármegyeszékhelyeken vagy más városokban. A jellegzetesen L vagy U-alakban felépített Stop Shopokban a bevásárlóparkok koncepciója szerint a boltok általában körülölelik az autóparkolót, ennek köszönhetően a vásárlók 2-3 méterre az üzlet bejáratától ingyenesen letehetik a járműveiket. A könnyű megközelíthetőség alapszempont, így tömegközlekedéssel, autóval, kerékpárral, de akár rollerrel is el lehet jutni a bevásárlóparkokhoz.

Stop Shop Békéscsabán - Femcafe

Új tulajdonos, még magasabb színvonal

Magyarországon a tizennégy Stop Shop 2022-ben került a CPI Hungary tulajdonába és üzemeltetésébe az Immofinanz felvásárlása után, amely 170 ezer négyzetméternyi kiadható kiskereskedelmi területet jelent 320 bérlővel. Azóta sokat emelkedett a szolgáltatási színvonal, miközben folyamatosan fejlesztik a bérlői mixet, vagyis azon dolgoznak, hogy a vásárlók által szeretett márkák nyissanak üzletet. A magas színvonalat garantálja, hogy a vállalat számos tapasztalatot szerzett már a kiskereskedelmi üzletágban, a hazai bevásárlóközpontok közül az Europeum, a Pólus ésa Campona is a portfóliójába tartozik.

Az újpesti Stop Shop  - Femcafe

Az új tulajdonos számára kiemelt jelentőséggel bír a fenntarthatóság is, így a zöld átállás jegyében folyamatosan adják át az elektromos töltőállomásokat. Érdekesség, hogy Békéscsabán a Stop Shop volt az első olyan nyilvános hely, ahol parkolóban lehetett elektromos autót tölteni. Jelenleg minden Stop Shopban 5-6 töltőfej áll rendelkezésre, amelyek egyidejűleg 10-12 elektromos autót tudnak kiszolgálni.

Csak amire igazán szükségünk van!

A Stop Shopok előnye, hogy rugalmasan próbálnak igazodni a helyi vásárlói szokásokhoz és a vásárlóerőhöz is, így olyan típusú boltok nyílnak az adott bevásárlóparkban, amelyre valóban igény van a lakosság részéről. A márkák és szolgáltatók is maximálisan tudják, hogy ott érdemes boltot bérelniük, ahol a profiljuk igazodik a helyi igényekhez.

Jó példa a vonatmegálló és buszpályaudvar mellett található érdi Stop Shop, ahol a sok közlekedő teljesen más boltokra, szolgáltatásokra vágyik, mint egy budapesti vagy egy megyeszékhelyen élő lakos, aki a napi bevásárlást szeretné elintézni a bevásárlóparkban.

A Stop Shopok nem véletlenül egyre népszerűbbek, szinte százszázalékos kihasználtsággal működnek a nagyvárosokban és Budapesten, hiszen bármelyik bevásárlóparkba is térünk be, biztosak lehetünk abban, hogy a megszokott, minőségi vásárlói élményben lesz részünk akkor is, ha sietős az utunk.

Oldalak

Video Tóth Andi ekkor térne visssza az énekléshez
Lifestyle
Lifestyle
Egy anyuka őrülten jó burgonyahámozási hacket mutatott be. Özönlöttek is rá a lájkok, mivel mindenki életét megkönnyítette.
Egészség
Meglepő lenne felmérést csinálni, hogy ki milyen pozícióban alszik. Azon sokszor vitáznak a szakértők, hogy melyik alváshelyzet a legjobb, de azt már tudják, hogy melyik mit okozhat.
Lifestyle
Magyarországon is egyre népszerűbb a mozzarella sajt, amit remek árban be tudunk szerezni. Azonban melyik a minőségi, és melyik kullog hátul a rangsorban?