Bableves, felturbózva - hétvégi receptajánló
Nálunk a hétvégén biztosan ez lesz az ebéd,
Ti mit készítetek majd?
Marton Andrienn, a Konyhatündér háziasszonya
Blogomban megmutatom, hogyan lehet a gyerekek segítségével minőségi alapanyagokból, egyszerű és finom ételeket készíteni. Ötleteket adok, miképp őrizd meg családod vitalitását időtakarékosan és költséghatékonyan. A Konyhatündér című gasztroműsor 2. évada minden vasárnap délelőtt a TV2 és FEM3 csatornákon.
Bableves, felturbózva
Hozzávalók:
- 40 dkg füstölt főtt tarja
- 30 dkg fehér bab konzerv
- 2 db babérlevél
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db sárgarépa
- 1/2 db zeller
- 1/2 db karalábé
- 1 db petrezselyemgyökér
- 25 dkg füstölt kolbász
A CSIPETKÉHEZ:
- 10 dkg liszt
- 1 db tojás
- só
SŰRÍTÉS:
- 1 evőkanál olaj
- 1 fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1,5 dl tejföl
- só, bors
Elkészítés:
Egy edényben feltesszük a leves vizét forrni, majd a felkockázott füstölt-főtt tarját beletesszük főni, hogy átadja az ízét a lének. 10 perc után beletesszük a főtt babot, a karikázott sárgarépát, fehérrépát, zellert, karalábét, babérlevelet, petrezselymet, és a karikára vágott kolbászt.
Elkészítjük a csipetkét. A lisztet összegyúrjuk a tojással, sóval. Amikor minden megpuhult (nagyjából 40 perc), akkor a lisztezett tálcára csipegetjük a csipetkét, majd beletesszük azt is a levesbe. Tovább főzzük 10 percig.
Besűrítjük a levest. Egy serpenyőben olajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, és a zúzott fokhagymát. Levesszük a tűzről, hozzákeverjük a pirospaprikát, a tejfölt csomómentesre keverjük benne, majd felengedjük a levesből kivett folyadékkal. Ekkor állítjuk be a sűrűségét, annyi vizet öntünk még hozzá, hogy jó állaga legyen, ne túl híg, de ne is túl sűrű. Végül megsózzuk és felforraljuk.