Téli torta - Igazi havas finomság
A tavaszra sajnos még várni kell, de ez ne keserítsen el senkit, hiszen itt egy igazi téli torta finomság, amely külsejében is méltón viseli a tél jegyeit.
Hozzávalók
A kevert tésztához:
- 30 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- ½ csomag sütőpor
- 20 dkg olvasztott, de nem forró vaj
- 3 tojás
- reszelt citromhéj
A töltelékhez:
- 1kg hámozott alma
- 1 citrom leve
- 10 dkg cukor
- fahéj
- szekfűszeg
- 5 dkg mazsola
- 1 csomag vaníliás vagy tejszín ízű pudingpor
A krémhez:
- 4 dl tej
- 2 tojássárgája
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 5 dkg cukor
- 3 evőkanál baracklekvár
- 25 dkg gesztenyemassza
- 3 dl habtejszín
- ½ instant zselatin
Elkészítés
A tésztához a 3 tojást habosra keverjük az olvasztott vajjal, majd hozzáadjuk a cukrot, a sütőporral elkevert lisztet és 1 citrom reszelt héját. Ezután tortaformába öntjük a masszát. Előmelegített sütőben sütjük 175 fokon, kb. 30-35 percig. A töltelékhez az almát apróra vágjuk, majd puhára főzzük a cukorral, a citromlével és a fűszerekkel. A legvégén hozzáadjuk a pudingot, melyet folyamatosan kevergetünk, még be nem sűrűsödik. A krémhez a tejben folyamatos keverés mellett, lassú tűzön, sűrűre főzzük a 2 tojássárgáját, a pudingport és a cukrot.
Az elkészült, kihűlt piskótát megkenjük forró baracklekvárral, ráreszeljük a gesztenyemasszát és erre tesszük az almás pudingot. A kihűlt krémhez adjuk a a felvert tejszínhabot, majd belekeverjük a zselatint. A masszát a tortára kenjük és hűtőbe rakjuk pár órára. A tetejét tetszés szerint díszíthetjük.
Igazi laktató téli nyalánkság édesszájúaknak!
Kóstold meg a többi téli finomságot is, mint a klasszikus hókiflit!