Almás-gombás töltött sertéscomb
Most egy olyan receptet vettünk elő, ami kitűnő nyári fogás lehet, mivel laktató, de mégsem terheli meg a szervezetet. A sertés íze teljes mértékben harmonizál az almával és a gombával is, így egységes ízt kapunk. Szerencsére azon sem kell sokat gondolkozni, hogy mi legyen mellé a köret.
Hozzávalók
- 1,5 kg nyers, bőrös sertéscomb
- 4 csokor zöldhagyma
- 2 evőkanál vaj
- 20 dkg csiperkegomba
- 25 dkg zöld alma
- 10 dkg szárított paradicsom
- olaj
- fél csokor finomra vágott kakukkfű
- 1 teáskanál őrölt kardamom
Elkészítés
Először vegyük elő a sertéshúst, tisztítsuk meg és a bőrét hosszában vagdaljuk be több helyen, majd vágjunk bele nagyobb zsebeket. Kívül is és belül is sózzuk, borsozzuk meg. A töltelékhez az almát hámozzuk meg, majd magozzuk ki, és a gombával és a paradicsommal együtt aprítsuk fel. Forrósítsunk fel egy kis olajat, amin először a gombát fonnyasszuk meg, majd adjuk hozzá az almát, a paradicsomot, a kakukkfüvet, a kardamont, aztán ízesítsük sóval és borssal. Ha kész van, töltsük a húsba és zárjuk be a száját hústűvel. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, majd tegyük tepsibe a húst, öntsük le egy kis vízzel és tegyük a sütőbe. Közben vegyük elő az újhagymát, tisztítsuk meg, és felforrósított vajban pároljuk meg. Aztán keverjünk ki 1 dl vizet 1 teáskanál sóval, és amikor a hús már egy órát sült, vegyük ki, tegyük mellé a hagymát, a húst kenjük meg sós vízzel, és süssük még 45 percen keresztül. Mialatt sül, egyszer még kenjük át. Ha kész, még hagyjuk 10 percig állni a sütőben, és csak utána vegyük ki. Tálaláskor egészben vagy szeletelve tegyük az asztalra.
Köretként készíthetsz mellé répás burgonyagombócokat.