Lifestyle

Innen tudhatod, ha allergiás vagy az edzésre - életveszélyes tüneteket okoz

Nem mindenki rajong a testmozgásért, és valószínűleg már hallottál másokat viccelődni azzal, hogy allergiásak az edzésre. Pedig ez nem vicc, az edzésallergia tényleg létezik és igen komoly következményekkel jár.

Edzésallergiával küzdesz?

A testmozgás által kiváltott anafilaxia egy ritka rendellenesség, amely során valaki túlérzékennyé válik a fizikai aktivitásra, és olyan ijesztő tünetekkel járhat, mint például a légzési nehézség. Az edzés okozta anafilaxia előfordulási gyakorisága az életünk során nagyon kicsi, körülbelül 0,05%, és bármikor kialakulhat, még akkor is, ha korábban soha nem volt problémánk a testmozgással. Ennek ellenére a kutatók és orvosok elárulták, hogyan diagnosztizálható és kezelhető ez az állapot.

Kattints a galériára, ahol kiderül, hogy melyek a legfontosabb jelek, amelyek arra utalhatnak, hogy testmozgás által kiváltott anafilaxiával küzdesz, valamint az is, hogy mit tudsz tenni ellene:

Az Asthma and Allergy című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a testmozgás növeli a bél áteresztőképességét, és ezáltal lehetővé teszi a méreganyagoknak a bélből a véráramba való kijutását, kiváltva ezzel az immunrendszert és a hízósejteket. Egy másik elmélet szerint a testmozgás során a véráramlás a zsigeri szervekből az izmokba, a bőrbe és a szívbe irányul, és ez a vér magával szállíthatja az allergéneket.
Kattints a további képekért!

Lead kép: 123rf, forrás: Popsugar

Oldalak

Video Tóth Andi ekkor térne visssza az énekléshez
Lifestyle
Lifestyle
Krumplis tésztát készíteni nem nagy ördöngösség, éppen ezért nyugodtan kísérletezz vele, amennyiben valami izgalmas újdonságra vágysz.
Sztárok
Détár Enikő és Kiss Péter már nagyon régóta kiegyensúlyozott kapcsolatban élnek, de anno a művésznő és Rékasi Károly elég viharos körülmények között szakítottak.
Egészség
A csapadékos időjárás miatt jelent meg belőlük rengeteg, ezért az Északerdő Zrt. is figyelmeztetést adott ki. Nagyon oda kell figyelni, mert rengeteg halálesetért ez a felelős.