Ezt sütik a svéd nagymamák: Egyszerű epres-mandulás kosárkák

Hétvégén a Gourmet Fesztiválon jártunk, ahol az Electrolux workshopján Havas Dóra, a LilaFüge blog írójának irányításával epres mazarinert és villámgyors eperdzsemet készítettünk. Ahogy a Facebookon megígértük, most megosztjuk veletek a két kipróbált receptet. Azoknak is ajánljuk ezt a két finomságot, akik kezdők a konyhában, mert tényleg nagyon egyszerűen elkészíthetők!

Kardamomos-epres mazariner

Hozzávalók (8 darabhoz):

Mi az a mazariner?

Az egyik legnépszerűbb svéd sütemény, amelynek egyik fő alapanyaga a mandulaliszt. A linzertésztához hasonló kosárkákat finom töltelékkel, gyümölcsökkel töltik meg, így kívül ropogós, belül lágy és krémes lesz a desszert.

A tésztához:

  • 200 g vaj
  • 250 g fehérliszt
  • 50 g kristálycukor
  • 2 kardamom
  • 1 db tojás

A töltelékhez:

  • 150 g hántolt, darált mandula
  • 100 g kristálycukor
  • 70 g vaj
  • 8 db kisebb eper
  • 3 db tojás
  • 1 tk keserű mandulakivonat

Elkészítés:

Robotgépben habosra keverjük a vajat, tojást és cukrot. Hozzáadjuk a lisztet és összedolgozzuk. A kardamomot késsel megroppantjuk, kiszedjük a magjait és egy mozsárban összezúzzuk, a tésztához adjuk és 30 percig hűvös helyen pihentetjük. A mandulát késes aprítógépben finomra daráljuk. Felolvasztjuk a vajat. A robotgép keverőtáljában összekeverjük a tojást, cukrot, őrölt mandulát, mandulakivonatot és a vajat.

A lehűlt tésztát a formákba nyomkodjuk. Mindegyik közepére egy szem epret teszünk, majd felöntjük a krémmel, hogy majdnem a tészta tetejéig érjen. 190 fokon, 20 percig sütjük, amíg halvány aranybarna lesz. Ha már egy kicsit kihűlt, kivesszük a formából.

A gyors eperdzsem receptjéért klikk a következő oldalra!

Oldalak

Video Így ünnepelte 2024-ben az Inspiráló Nőket a Femcafe
Lifestyle
A Rák a mai napon semmiképp ne osszon meg titkokat másokkal. Napi horoszkóp.
Lifestyle
A Rák nagyon szerencsésnek érezheti magát a pénzügyekben az és üzleti életben. Heti horoszkóp.
Lifestyle
Bár a legtöbb gyógynövénytől semmi baja nem lesz a kedvencednek, sőt, van egy olyan, amit semmiféleképpen nem szabad megennie, ugyanis komoly mérgezést is kaphat tőle az eb.
Sztárok
Az Irigy Hónaljmirigy tagjai, Sipos Péter és Sipos Tamás is kipróbálta magát a Legyen Ön is milliomos legújabb évadában. Egy gasztronómiai kérdés állította meg őket!
Sztárok
Sokan nem értik a mai fiatalság nyelvezetét, de ez a kilencvenes években sem volt másképp – akkoriban is rengeteg szleng kifejezés hódított. Vajon mennyire ismerik ezen szavak jelentését a Demjén-...
Home&Design
Tedd meg ezt az apró, de életmentő lépést még ma – hiszen az életed a legnagyobb érték!