Ropogós tepertős rétespogácsa - Bármennyit meg tudnánk belőle enni
Valljuk be, jó idő ide vagy oda, mindig jól esik legurítani egy korsó finom sört. No, de gyakran merül fel a kérdés, mit együnk hozzá…
Itt vannak a győztesek
Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, versenyt indított a Magyar Sörgyártók Szövetsége, hogy megtalálják az ország sörkorcsolyáját. Küldetésük sikerrel járt, a pályázat lezárását követően összesen 3 győztest hirdettek. Barna sör kategóriában az egyetlen édes jelölt, a lisztmentes csokoládétorta (Seasons Bisztró), lager sör kategóriában a toros derelye, búza kategóriában pedig a tepertős rétespogácsa győzedelmeskedett (mindkettő Hotel Wellamarin**** ). Cikkünkben most utóbbi receptjét osztjuk meg. Olvasd el, bennünket egyből levett a lábunkról…
Hozzávalók:
A tésztához
- 0,20 kg liszt
- 2 evőkanál libazsír
- 1,2dl tej
- csipet só
- 0,01 kg élesztő
A töltelékhez
- 2 tojássárgája
- 0,05 kg vaj
- 0,10 kg libatepertő
- 1 evőkanál tejföl
A kenéshez
- 1 evőkanál tejföl
- 1 tojássárgája
- reszelt sajt (trappista)
Elkészítés
Öntsük a lisztet egy tálba és képezzünk a közepén az öklünkkel mélyedést. Az így kialakított mélyedésbe öntsük bele a tejet, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Amikor az élesztő felfutott adjuk hozzá az zsíradékot és a sót. Gyúrjuk össze a tésztát szép homogénné, majd tegyük rá egy hideg tányérra és tegyük be a hűtőbe. Eközben daráljuk le, vagy aprítsuk fel a tepertőt adjuk hozzá a tojássárgáját, a vajat és a tejfölt. Mindezeket keverjük jól össze. A tésztát vegyük ki a hűtőből, és egy lisztezett vágódeszkán nyújtsuk ki. A vékonyra kinyújtott tésztára tegyük rá a tölteléket, majd egyenletesen oszlassuk el, úgy hogy a tészta egészét befedje. Szorosan csavarjuk fel, majd a felcsavart tésztából vágjunk rombusz alakzatokat. A rombuszokat zsiradékkal kikent tepsibe tesszük és tetejüket tejföllel összekevert tojással megkenjük. A megkent rombuszokra pedig sajtot reszelünk. Kelesszük meg és előmelegített sütőben 160°C-on 15 percig sütjük aranybarnára.