Paradicsomos húsgombóc – amiért az egész család rajong
Cukorral ízesítve, főtt krumplival igazi retró fogás lesz.
Paradicsomos húsgombóc
Hozzávalók:
- 50 dkg darált sertéscomb
- 10 dkg rizs
- 1 kk pirospaprika
- 1 közepes vöröshagyma
- 1 tojás
- só
- bors
- olaj
- natúr, szárított zöldségkeverék
- 1 ek búzaliszt
- 300 g sűrített paradicsom
- kristálycukor ízlés szerint
Elkészítés:
A gombócokhoz a darált húst összekeverjük a tojással, a felaprított hagymával, a rizzsel, majd sózzuk, borsozzuk, pirospaprikázzuk. Kézzel még alaposan átforgatjuk, összegyúrjuk és gombócokat formálunk belőle, majd bő, forrásban lévő vízbe tesszük, amibe előzőleg zöldségkeveréket szórtunk. Lassú tűzön addig főzzük, míg a hús és a rizs is megpuhul. Ha a gombócok megfőttek, kiszedjük a vízből. Egy kis lábasban olajból és lisztből zsemleszínű rántást készítünk, ehhez adjuk a sűrített paradicsomot és kanalazunk hozzá a főzővízből is. Simára keverjük, majd beleöntjük abba a vízbe, amibe a gombócok készültek. Ízlés szerint sózhatjuk még, de adhatunk hozzá cukrot is. A gombócokat visszatesszük a fazékba, a paradicsomos szósszal forralunk még rajta egyet, és már kínálhatjuk is főtt krumplival vagy magában, kenyérrel is.