Mákos aranygaluska – Egy recept, amit jobban szeretsz majd, mint az eredetit!
Ha már unod a hagyományos verziót.
Mákos aranygaluska
Hozzávalók:
A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 1 db tojássárgája
- 5 dkg margarin
- 150 ml tej
- 5 dkg porcukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 2 dkg élesztő
- fél citrom héja
- csipet só
A szóráshoz:
- 2 dkg olvasztott margarin
- 7 dkg darált mák
- 6 dkg porcukor
Az öntethez:
- fél tasak vaníliás pudingpor
- 4 dl tej
- 3 ek cukor
Elkészítés:
A langyos tejbe cukrot teszünk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Egy tálba tesszük a többi hozzávalót, beleöntjük a felfutott élesztőt, és kézzel jó alaposan kidagasztjuk. Konyharuha alatt hagyjuk duplájára kelni, ez idő alatt pedig ledaráljuk a mákot, és összekeverjük a porcukorral. A megkelt tésztát vékonyra nyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és egy kisebb tepsibe tesszük, végül megkenjük a tetejét olvasztott margarinnal, és megszórjuk a cukros mákkal. Egymás tetejére rakosgatjuk a tésztát és a mákot, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Letakarjuk, és még hagyjuk 20 percet kelni, majd körülbelül ugyanennyi idő alatt aranybarnára sütjük. A cukros tejben hígra főzzük a pudingport, és a tányérra szedett galuskára öntve tálaljuk.