Libamájpürével töltött magyar sonka
Márton nap a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor a jóízű és gazdag falatozás, vígasság megengedett. Ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ma is sok helyen táncos mulatságot csapnak, ahol az asztalról nem hiányozhat egy libafogás és az újbor.
Hozzávalók
- 1 kg házi füstölt főtt sonka
- 600 g sült libamáj
- 600 g franciasaláta
- 300 g aszpik
- 300 g póréhagyma
- 100 g vaj
- 2 db fejes saláta
- 3 db főtt tojás
- 2 db csemege zöldpaprika
- 2 db csemege paradicsom
- 1,5 dl konyak
- só, őrölt bors
Elkészítés
A főtt füstölt sonkát sonkaszeletelő-gépen vékony szeletekre felszeleteljük, megfelelő nagyságú tálcára rakjuk, és hűtőszekrénybe tesszük. A sült libamájat és a vajat szőrszitán átpasszírozzuk, keverőedénybe helyezzük, fűszerezzük kevés sóval, őrölt borssal, majd konyakkal ízesítjük. Habverő segítségével simára keverjük. A felszeletelt sonkát megkenjük a libamájpürével és összecsavarjuk, a tekercsek két végébe májpüréből csillagcső segítségével pontokat nyomkodunk. A tekercseket olvasztott és lehűtött aszpikkal fényezzük. Franciasaláta alapra tálaljuk, díszítjük főtt tojással, erejétől megtisztított zöldpaprikával, csemege paradicsommal, szeletelt póréhagymával és tépett salátalevéllel.
Sült libacomb - Márton napi finomság
Fotó: mahl-zeit.blogspot.com