Ezt sütik a svéd nagymamák: Egyszerű epres-mandulás kosárkák
Hétvégén a Gourmet Fesztiválon jártunk, ahol az Electrolux workshopján Havas Dóra, a LilaFüge blog írójának irányításával epres mazarinert és villámgyors eperdzsemet készítettünk. Ahogy a Facebookon megígértük, most megosztjuk veletek a két kipróbált receptet. Azoknak is ajánljuk ezt a két finomságot, akik kezdők a konyhában, mert tényleg nagyon egyszerűen elkészíthetők!
Kardamomos-epres mazariner
Hozzávalók (8 darabhoz):
Mi az a mazariner?
Az egyik legnépszerűbb svéd sütemény, amelynek egyik fő alapanyaga a mandulaliszt. A linzertésztához hasonló kosárkákat finom töltelékkel, gyümölcsökkel töltik meg, így kívül ropogós, belül lágy és krémes lesz a desszert.
A tésztához:
- 200 g vaj
- 250 g fehérliszt
- 50 g kristálycukor
- 2 kardamom
- 1 db tojás
A töltelékhez:
- 150 g hántolt, darált mandula
- 100 g kristálycukor
- 70 g vaj
- 8 db kisebb eper
- 3 db tojás
- 1 tk keserű mandulakivonat
Elkészítés:
Robotgépben habosra keverjük a vajat, tojást és cukrot. Hozzáadjuk a lisztet és összedolgozzuk. A kardamomot késsel megroppantjuk, kiszedjük a magjait és egy mozsárban összezúzzuk, a tésztához adjuk és 30 percig hűvös helyen pihentetjük. A mandulát késes aprítógépben finomra daráljuk. Felolvasztjuk a vajat. A robotgép keverőtáljában összekeverjük a tojást, cukrot, őrölt mandulát, mandulakivonatot és a vajat.
A lehűlt tésztát a formákba nyomkodjuk. Mindegyik közepére egy szem epret teszünk, majd felöntjük a krémmel, hogy majdnem a tészta tetejéig érjen. 190 fokon, 20 percig sütjük, amíg halvány aranybarna lesz. Ha már egy kicsit kihűlt, kivesszük a formából.