Augusztusi vega recept - Cukkinival töltött padlizsán
Ez a recept az augusztusi piac két legnépszerűbb zöldségét mossa egybe egy nagyon finom és kalóriaszegény, de laktató finomság erejéig.
Hozzávalók (2 főre)
- 2 kis padlizsán (egyenként 125-150 g)
- 3 ek. rizs (60 g)
- 1 ek olívaolaj
- 1 kis cukkini (150 g)
- 1/4 répa (kb. 1 ek. lereszelve)
- zöldségalaplé, víz
- só, bors, oregano
- 2 marék reszelt sajt
Az öntethez
- 250 g görög joghurt
- 1-2 szál menta levelei
- 1 nagyobb vagy 2 kisebb gerezd fokhagyma
Elkészítés
Vágjuk félbe a padlizsánokat és kaparjuk ki a közepét. A cukkinit és a répát reszeljük le, közben egy lábosban a rizst megpirítjuk egy kis olajon, majd felöntjük húslevessel és beletesszük a reszelt zöldségeket, ha szükséges, akkor öntsünk még hozzá vizet vagy húslevest. Addig a félbevágott padlizsánokat elősütjük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe 190 fokos sütőben körülbelül 5-10 perc alatt. Majd a megfőtt rizses tölteléket beletesszük a padlizsánba, megsózzuk, borsozzuk és oregánóval és reszelt sajttal megszórjuk és így tovább sütjük kb. 15 percig.
Elkészítjük az öntetet: aprítóba helyezzük a joghurtot, mentát és a fokhagymát. Gyorsan összeturmixoljuk. A padlizsánokat még melegen tálaljuk a hideg öntettel.