A libanoni laposkenyér titkos receptje – készítsd el házilag
Az ínycsiklandozó libanoni laposkenyér hasonlóan készül, mint a pizza, mert mindkettőnek a forró sütő és a feltét a titka. Kitűnő kisérője lehet mindenféle húsnak, zöldségnek, de humusszal vagy sajtkrémmel szenzációs fogás főételként is.
Hozzávalók – 6 darabhoz
Tészta
- 2,5 dl meleg víz
- 7 g méz
- 1 tasak porélesztő (7g)
- 40 dkg liszt
- 1 tk só
- 2 ek olívaolaj
Tetejére
- 30 g zaatar fűszerkeverék
- 0,6 dl olívaolaj
Elkészítés
A meleg vízbe először a mézet belekeverjük, utána az élesztőt, majd hagyjuk 3-4 percet állni, amíg az élesztő felfut.
Keverőtálba öntjük a lisztet, a sót, az olívaolajat és a felfutott élesztőt, majd körülbelül 10 perc alatt homogén tésztát gyúrunk belőle, amit olajjal enyhén kikent tálba teszünk, folpackkal lefedünk, majd 1 órát hagyjuk pihenni, amíg a tészta megkel.
A fűszert az olajjal összekeverjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk, majd körülbelül 6-8 darab egyforma méretű kis cipóra osztjuk, amiket minél vékonyabbra, köralakban kinyújtunk. A fűszeres keverékkel kenjük meg a tészta tetejét, előmelegített 200 fokos sütőben 7-10 perc alatt megsülnek a laposkenyerek.
Tipp: Az elkészült tésztára mehet például paradicsom, sajt, retek, lilahagyma, vagy bármilyen más zöldség is.