Márton-nap eredetileg a mezőgazdasági munkák végét, a betakarítást és az őszi gazdasági lezárásokat jelölte, amikor az emberek hálát adtak a termésért és a bőséges étkekért. Ezt a napot tartották a télre való felkészülés kezdetének, és ekkor rendezték meg a híres libatorokat is. A középkori Magyarországon a földművelők ekkor adták be természetbeni adóikat is a földesuraknak, aminek gyakori eleme volt a liba. A libasült fogyasztása így kettős célt szolgált: egyszerre jelentette a hálaadás kifejezését és a bőség megidézését.
3/6
Fotó: Pinterest
Video Ha ezt csinálja a mobilod, éppen most lopják az adataidat
Márton-nap eredetileg a mezőgazdasági munkák végét, a betakarítást és az őszi gazdasági lezárásokat jelölte, amikor az emberek hálát adtak a termésért és a bőséges étkekért. Ezt a napot tartották a télre való felkészülés kezdetének, és ekkor rendezték meg a híres libatorokat is. A középkori Magyarországon a földművelők ekkor adták be természetbeni adóikat is a földesuraknak, aminek gyakori eleme volt a liba. A libasült fogyasztása így kettős célt szolgált: egyszerre jelentette a hálaadás kifejezését és a bőség megidézését.