A Márton-nap nem csupán a libáról szól, hanem a friss újbor kóstolásáról is, amely ezen a napon válik először fogyaszthatóvá. A hagyomány szerint ekkor van az újbor ünnepe, így a libalakomához jellemzően egy pohár magyar bor is dukál. Az újbor édes, friss íze tökéletesen kiegészíti a liba gazdag, telt ízvilágát, és a bor fogyasztása szintén a bőség és gazdagság jelképe az ünnepi asztalon.
A Márton-nap nem csupán a libáról szól, hanem a friss újbor kóstolásáról is, amely ezen a napon válik először fogyaszthatóvá. A hagyomány szerint ekkor van az újbor ünnepe, így a libalakomához jellemzően egy pohár magyar bor is dukál. Az újbor édes, friss íze tökéletesen kiegészíti a liba gazdag, telt ízvilágát, és a bor fogyasztása szintén a bőség és gazdagság jelképe az ünnepi asztalon.