Vitamin ABC: B4-vitamin
A B4-vitamin ismeretes még folsav néven is, s főként a terhes nőknek ajánlott fogyasztása, mivel a magzati fejlődéshez elengedhetetlen.
A B-vitaminok csoportjába tartozó, vízben oldódó vitamin. Létfontosságú a magzati gerincvelő egészséges kifejlődéséhez a fogantatás utáni első három hónap során. A nukleinsavak felépítésénél is jeleskedik, ugyanis az öröklődési anyagainkat tárolja.
Felelős a vörösvértestek ép formájáért és bizonyos fehérjéket bont a szervezet számára hasznosítható méretűre, javítja a vas felszívódás hatásfokát.Csökkentheti a szívinfarktus kockázatát mivel egy aminosav, a homocisztein szintjét csökkenti. Segíti a vérszegénység gyógyítását. Elősegíti egyes aminosavak anyagcseréjét és a nukleinsavak szintézisét.
B4-vitamin csak a B12-vitaminnal együtt tud hatékonyan dolgozni, ugyanis a B12 gondoskodik róla, hogy elegendő folsav raktározódjon el a sejtjeinkben. Nagyon érzékeny vitamin, elpusztítja a fény, hő, még a szobahőmérsékleten való hosszabb tárolás is.
Élelmiszerek amikben megtalálható
búzacsíra, máj, szójabab, tojássárgája, saláta, spárga, lencse, teljes őrlésű gabona, brokkoli, karfiol, leveles zöldségek (különösen a paraj), földimogyoró, élesztő
Hiánytünetek
korai őszülés, vérszegénység, nyugtalanság, fáradtság, szorongás, alvászavar, csüggedtség, az életöröm hiánya, emésztési zavarok, szórakozottság