7 zöldség és gyümölcs, amit nem lenne szabad meghámozni
"Együnk sok zöldséget és gyümölcsöt, hiszen egészséges" – hallhatjuk nagyon gyakran. Mosással, hámozással és a különböző előkészítésekkel azonban nagyon sok bennük rejlő vitamint és fontos tápanyagot veszítünk el. Íme, 7 olyan növény, amelynek különösen ajánlott elfogyasztani a héját is!
1. Burgonya
Ha burgonyapüréről, burgonyasalátáról, főtt vagy sült krumpli elkészítéséről esik szó, első lépésként mindenki a hámozásra gondol. Pedig rosszul tesszük! A burgonya legfontosabb tápanyagainak - nyomelemek, rostok és B-vitamin - 20 százaléka a héjában található. Dörzsöljük át alaposan a külső részét és ilyen módon megtisztítva fogyasszuk.
2. Padlizsán
Ennek a húsos zöldségnek a külső része egy nasunin nevű fitonutrienst tartalmaz, amely egy erős antioxidáns. Ez segít lassítani a sejtkárosodás által okozott öregedési folyamatokat és megakadályozni a különböző betegségeket.