Soha ne együnk húst krumplival? Ezt teszed a szervezeteddel
Nálunk magyaroknál bevett szokás a húsokat krumpli körettel fogyasztani, legyen szó sült, pürés, főtt, vagy éppen petrezselymes verzióról. A szakértők szerint hibát követünk el és egyáltalán nem egészséges így fogyasztunk a főételeinket. Hogyan érdemes párosítani a köreteket? Mutatjuk!
Együk vagy ne?
Ételeink megválasztásánál fontos figyelnünk a fehérje-, szénhidrát-, vitamin-, és ásványi anyag tartalmat, a savas és lúgos élelmek arányát egyaránt. Ez azért annyira fontos, mert elkerülhetjük a hiányállapotokat, a hízást, az erjedési folyamatokat, az emésztési panaszokat, mint például a puffadás, illetve nem marad felesleges bomlástermék a beleinkben, amely a későbbiek során további egészségügyi panaszokhoz vezethet. Nem elég azonban csak ezekre koncentrálnunk, ugyanis egyes szakértők szerint figyelnünk kellene a szezonális élelmiszerekre, a napszakokra és fizikai aktivitásunkra is egyaránt. Itt jön képbe a burgonya is, amit szintén a szezonban érdemes leginkább fogyasztanunk, az év többi időszakában pedig inkább könnyedebb köretekre cserélnünk a krumplis ételeket. Ennek az az egyszerű oka, hogy a húsfélék nehezebben emészthetőek, így jobban igénybe veszik a szervezetünket, a krumpli, illetve a zsírban, olajban tocsogó fogások ezt tovább nehezítik. Ekkor könnyen képbe kerülhetnek epepanaszok és görcsök is. Lapozz a cikk folytatásáért!