Klassz klasszikusok Amerikából
A magyar gasztronómiai hagyomány – a jó öreg gulyásleves és társai – helyébe nem léphet semmilyen amerikai csoda, de aki egy kicsit is szeret kísérletezni, az biztos örömmel próbál ki valami finomat és látványosat. Mi szem-szájnak ingere: a klasszikus amerikai szendvicsek. Jó étvágyat hozzá!
Az amerikai kultúrában ez a kézzel készített étel esszenciája mindannak, amit az Egyesült Államokban gasztronómiának neveznek. A helyi hozzávalókat mesterien ötvözik a nagyöreg ízekkel, s ezáltal tud létrejönni valami ínycsiklandó és egyedi, ami meghatározó északnyugattól Közép-Amerikán át, egészen dél irányába.
Mikor a hús találkozott a kenyérrel
A 18. században egy szolga egy szelet húst fektetett 2 szelet kenyér közé, hogy az éhes John Montagunak, Sandwich grófjának ne kelljen félbe szakítani intenzív kártyapartiját a vacsora miatt. Ekkor, szinte észrevétlenül, gasztronómiai történelmet írt a szolga: megszületett a szendvics. A brit népnek annyira mégsem vált be ez a hús-kenyér koncepció, ezzel szemben az amerikaiak láttak benne fantáziát. Az amerikai függetlenségi háború idején ezeket a kis szendvicseket egyszerű vacsoraként tálalták, vagy elemózsiának, elvitelre. A 20. század közepére a szendvicsevés hatalmas étkezési tradícióvá nőtte ki magát.
Klasszikus fűszerek
A különböző fűszerek, ízek és mellékfogások (egy jó saláta például) szenzációs harmóniát tud teremteni a kenyér és az összes fő összetevő között, amitől a szendvics, szendvics lesz. Számos nagy kedvenc van, lássunk néhányat: savanyúkáposzta, csalamádé, ketchup és Tabasco szósz, friss áfonyabefőtt, torma, olívabogyó, mustár, majonéz, paradicsomkarika és a worcestershire szósz, ami garantáltam brit találmány, de az amerikaiak szeretik magukénak mondani.
Klasszikus kiegészítő fogások
A hagyományos kiegészítő ételek kistestvérei a szendvicseknek. A sós ropogtatnivalót először a Frito-Lay-ben árulták az 1930-as években. A burgonyaropi-és szirom, valamint az örökzöld kedvencek mellé ma már beállt a sorba a taro gyökér, az édesburgonya és a cukorrépa is – képviselve az update forradalmat.
3 hamisítatlan amerikai recept
Club szendvics
4 személyre
- » 1 közepes fej saláta
- » 25 dkg paradicsom
- » 8 szelet bacon szalonna
- » 8 szelet félkemény sajt
- » 3/4 dl majonéz
- » 1 ek. mustár
- » 12 szelet toast kenyér
- » 8 vékony szelet főtt sonka
- » 8 vékony szelet pulykamell sonka
- » 8 fanyárs
Elkészítés: A megmosott salátaleveleket leszárítjuk, a paradicsomokat felkarikázzuk, a szalonnát zsiradék nélkül ropogósra pirítjuk, lecsöpögtetjük. A toast kenyereket aranybarnára pirítjuk, mindegyiket megkenjük mustárral elkevert majonézzel. A salátaleveleket a kenyereken elosztjuk, majd sajttal, paradicsommal, szalonnával, sonkával és felvágottal megrakjuk. A kenyér szeleteket kettesével egymásra helyezzük. A megmaradt 4 pirítóst majonézes oldalukkal lefelé a magrakott szendvicsekre fektetjük. Minden szendvicsbe két fanyársat szúrunk , majd minden szendvicset átlósan ketté vágunk és kettesével tányérokra teszünk.
Poor Boy vagy Po’ Boy (New Orleans)
A Po” Boy szendvics osztrigás kenyér néven is ismeretes, azonban ma már a francia kenyérből készülő szendvicsek összefoglaló neve is. Sült osztrigával, rákkal, hallal, szószos marhasülttel, sült sertéshússal, húspogácsával, füstölt kolbásszal, csirkével, s mindenféle mással töltik meg a francia kenyeret. A majonéz, saláta és paradicsom ugyancsak gyakori összetevői.
Pilgrim Szendvics
Hozzávalók:
- 1 – 2 szelet házi kenyér
- Néhány szelet sült pulykamell
- Bármilyen szósz, amit szeretünk
- áfonyaszósz
- 2-3 kanál húsleves
Elkészítés:
Vegyünk egy nagyobb tányért, arra fektessük le az egyik szelet kenyeret, majd erre jöhet a pulyka, az áfonyaszósz és egyéb szószok. Ezt locsoljuk meg egy kis húslevessel, végül fedjük le a másik szelet kenyérrel.
Bon Apetite!