Halloweeni tökös pite - Rémisztően finom!
A tök egy igazán egészséges zöldség, ráadásul most épp szezonja van. Ez a pite egy igazi amerikai recept, amit általában Halloweenkor készítenek el szívesen a tengerentúliak.
Hozzávalók 24 szelethez:
A tésztához:
- 120 g vaj
- 80 g barna cukor
- 125 g búzaliszt
- 40 g zabpehelyliszt
A krémhez:
- 2 db tojás
- 50 g kristálycukor
- 600 g finomra reszelt, nyers sütőtök
- 350 g cukrozott, sűrített tej
- 3 g só
- 2 g őrölt fahéj
- 1 g őrölt gyömbér
- 0.5 g őrölt szegfűszeg
A Halloween díszítéshez (elhagyható):
- 12 db babapiskóta
- 1 tábla csokoládé
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Előkészítünk egy 30x25 cm-es tepsit, az aljába tegyünk szilikonos sütőpapírt. Egy edényben gyúrjuk össze a tészta összes összetevőjét. A tésztát oszlassuk el a tepsi aljában a szilikonos sütőpapíron, és az előmelegített sütőben kb. 15 percig süssük. A krém készítése következik. Míg a tésztát elősütjük, egy tálban verjük habbá a tojásokat a cukorral, egy másik edényben pedig keverjük össze a reszelt tököt a sűrített tejjel, sóval és az összes fűszerrel. A tojáshabot óvatosan keverjük el a tökös keverékkel, majd tegyük a tepsibe az elősütött tésztára. Kb. 70-80 perc alatt süssük készre a pitét légkeverés nélküli sütőben - addig süssük, míg kérges nem lesz.
A Halloween díszítéshez vágjuk félbe a babapiskótákat, majd lapjával is vágjuk félbe őket. Olvasztott csokoládéval rajzoljunk rájuk kereszteket, és szúrjuk a tökpite szeletek végébe őket. A földhalmot reszelt csokoládéból készítsük el a szeletek tetejére.
Ha kihűlt tejszínhabbal díszítve, vagy Halloweenesre díszítve tálaljuk.