Készíts ma gyrost!

Gyrost ma már szinte minden nagyvárosi utcasarkon kapni, de ha nem bírsz betelni a görög ízekkel, akár házilag is elkészítheted.

Pár éve még csak a görög étel nevét tanulgattuk, ma pedig már a gyorséttermek nélkülözhetetlen és legnépszerűbb kínálata. Még a kisvárosokban is sorra nyílnak a gyrososok, arról nem is beszélve, hogy egy hosszabb belvárosi utcán végigsétálva akár több egymást túllicitáló üzlet kínálja a legújabb akcióit.

A pizza után tehát eljött a gyros ideje, hisz évek óta rendületlen népszerűségnek örvend szerte a világban, így sok variációja kering elkészítésének különböző szokásai szerint, és a századok során is rengeteget változott. A ma ismert változata bármilyen húsból elkészíthető, sok helyen például sertésből, marhából vagy pulykából készült gyros is kapható, a nagyobb választékkal több vendéget csábítva a finom illatok után. Ez különösen Görögországban jellemző, hiszen a görögök eredetileg birkahúsból készítették, de a sok turista miatt ma már csirkés gyros is kapható.

A görög gyros

Egy hazai gyroshoz szokott külföldi először meg fog lepődni a Görögországban kínált étel összetevőin, hiszen a még görögösebb ízeket vegyítő ételcsoda helyett a barátságos kiszolgálók inkább a Mc Donald’s ízeire hajazó gyrost nyomnak a kezünkbe ketcuppal, mustárral és sültkrumplival. De hogy mégse a „mekis” gyros tudata maradjon meg a göröghonba látogató turistákban, minden helyen kapható hozzá a görög ételkülönlegesség, a tzatziki. Összetevői a juh vagy kecsketejből készült joghurt, az uborka és egy tálhoz akár egy teljes fokhagyma. Olívaolajjal, kaporral és mentával ízesítik, a kebab mellé pedig kísérőként vagy előételként is fogyasztható. A gyros tehát őshonában sem egyforma, a variációk száma pedig csak bővül, de az itthon kapható egyik legnépszerűbb változatot a következőképp készítheted el!

Pita

A gyrost a gyorséttermekhez hasonlóan kétféleképp is tálalhatod, pitában vagy tálon. Az utóbbihoz is készíthető pita, ami a töltelékkel együtt, de nem benne fogyasztható, bár aki csak a gyros öntetes töltelékéért rajong, az a pita helyett talán kenyérrel vagy más szénhidráttal is beéri. Ha mégis a pita mellett döntünk, hiszen úgy az igazi, ma már a hipermarketekben készen is kapható, általában a gyorséttermek többsége is egy nagyobb üzletlánctól rendeli. Ha azonban igazán villogni szeretnénk vendégeink előtt, saját kezűleg egyszerűen elkészíthetjük a pitát is.

Hozzávalók:

•    1 kg liszt
•    5 dl langyos víz
•    2,5 dkg élesztő
•    fél teáskanál cukor
•    fél evőkanál só

Elkészítés:

Az élesztőt langyos vízbe morzsojuk és cukorral, sóval a liszthez keverjük. Annyi vízzel gyúrjuk össze, hogy lágy tésztát kapjunk, amit aztán letakarunk és egy óráig kelesztünk. A tésztából golyókat formázunk, majd negyed óra múlva kb 1 cm vastagságúra nyújtjuk. Tepsiben 2-3 percig sütjük, majd amikor a közepe felpúposodott, megfordítjuk. Ügyeljünk arra, nehogy túlsüssük, és miután kivettük a sütőből, takarjuk le konyharuhával, hogy friss és puha maradjon.

Töltelék

Hozzávalók:

•    50 dkg borjúhús
•    4 teáskanál gyros-fűszerkeverék
•    6 evőkanál olaj
•    1 kígyóuborka
•    15 dkg paradicsom
•    1 fej lilahagyma
•    kakukkfű
•    só, bors

A húst felcsíkozzuk, majd gyros-fűszerkeverékkel, sóval és borssal ízlés szerint megszórjuk. Egy éjszakát hagyjuk állni benne, másnap pedig forró serpenyőben hirtelen megsütjük. A paradicsomot, az uborkát és a hagymát felkockázzuk, a hússal pár percig sütjük, majd együtt rétegezve töltjük a pitába.

A borjúhús helyett marhából, pulykából vagy csirkéből is elkészíthetjük a tölteléket, hogy mindenki megtalálja a maga kedvencét.

Joghurtos öntet

Hozzávalók:

•    2 dl joghurt
•    2 gerezd fokhagyma
•    2 kiskanál szárított vagy friss kapor
•    fél kiskanál gyros-fűszerkeverék
•    só

A fokhagymát apróra zúzzuk, majd a kaporral a joghurtba keverjük. Ízlés szerint fűszerezzük gyros-fűszerkeverékkel és sóval, végül az elkészült gyrosra öntjük és már ehetjük is.

 

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Lifestyle
Az autó nemcsak közlekedési eszköz, hanem gyakran az egyik legnagyobb értékű tárgy, amit birtoklunk, ráadásul mindennapjaink nélkülözhetetlen része. Ennek ellenére sokan alábecsülik, milyen könnyen...
Lifestyle
A magyar nyelv szépsége és összetettsége sokak számára egyet jelent a kihívásokkal.
Utazás
A külföldi túrázó elmondása szerint már napok óta bolyongott a hegyekben. A csodának köszönheti, hogy életben maradt.
Lifestyle
Egyre nagyobb teret hódítanak a kerámia főzőlapok a hagyományos gáztűzhellyel szemben, azonban nem árt tisztában lenni azzal, hogyan érdemes nekifogni a tisztításuknak.
Sztárok
Károly felesége még 2017-ben vallott őszintén élete legfájdalmasabb időszakáról egy interjúban.
Egészség
Ha felébredünk valami miatt éjszaka, akkor egyeseknek nagyon nehéz lehet visszaaludni, és kezdődik a forgolódás. Van azonban egy módszer, ami állítólag segít ezen!