A tökéletes őszi ebéd - Tejszínes brokkoli krémleves
A brokkoli krémleves egyik nagy előnye, hogy nem kell évtizedes főzőtudomány az elkészítéséhez, mégis nagyon finom és laktató.
Hozzávalók:
- 40 dkg friss vagy fagyasztott brokkoli
- 2 dl főzőtejszín
- 1 dl tej
- 1 púpozott evőkanál finomliszt
- 2 húsleveskocka
- leves gyöngy
- csipetnyi őrölt bors, fehérbors
- ízlés szerint só, vegeta
Elkészítése:
A brokkolit annyi vízzel öntjük fel, hogy éppen ellepje (a friss brokkolit előtte megtisztítjuk és feldaraboljuk). Ízlés szerint vegetát, sót adunk hozzá, és fedő alatt, takaréklángon puhára főzzük. Kiszedjük a brokkolikat a főzővízből, néhány darabot félreteszünk, a többit turmixszoljuk, összetörjük. A fazékba visszaöntve a főzővízzel 1 liternyire hígítjuk, a húsleveskockákkal meg egy csipetnyi őrölt borssal ízesítjük, és jól összeforraljuk. A lisztet a tejszínnel, kevés tejjel és vajjal simára keverjük, a levest besűrítjük vele, a darabos brokkolit visszarakjuk a levesbe, és átforrósítjuk. Az összes brokkolit is pépesíthetjük, de akkor kínáljunk mellé külön tálkában leves gyöngyöt, vagy kis kockákra vágott, olajban vagy vajban ropogósra sütött kenyérkockát is!