Mákos sütemény - Ínycsiklandó finomság
Ez egy igazán házias recept, ami a legkevésbé sem bonyolult. Kissé hasonlít a réteshez, de íze kevésbé tömény és édes.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 500 g búzaliszt
- 250 g vaj
- 100 g porcukor
- 2 db tojássárgája
- 100 ml tej
- 1 teáskanál kristálycukor
- 10 g friss élesztő
- 1 kávéskanál sütőpor
- 10 g vaníliás cukor
- 40 ml tejföl
A töltelékhez:
- 300 g darált mák
- 150 g kristálycukor
- 200 ml tej
- 1 db citrom reszelt héja
- 40 g méz
- 100 g mazsola
- 100 ml barnarum
- Fahéj
- 2 db tojásfehérje
- 100 g lekvár
A tetejére:
- 1 db felvert tojás
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 170 fokra, és előkészítünk egy kb. 20x36 cm-es, magas peremű tepsit. A mazsolát beáztatjuk a rumba.
Elkészítjük a tölteléket: a mákot összekeverjük a cukorral és a tejjel. Hozzáadjuk a mazsolát, a mézet, az ízlés szerinti mennyiségű fahéjat, és a reszelt citromhéjat, majd felfőzzük. A mákot levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk. A tojásfehérjét habbá verjük, majd a langyos töltelékbe keverjük. A langyos tejben feloldjuk a teáskanál kristálycukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a porcukorral, a vaníliás cukorral, és elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk az élesztőt, a tojássárgáját és annyi tejfölt, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, majd három részre osztjuk, és kinyújtjuk. Az első lapot belehelyezzük a tepsibe. Megkenjük lekvárral, majd rásimítjuk a mák töltelék felét. Erre ismét tészta következik, amelyet szintén lekvárral, majd mákkal kenünk meg. A harmadik tésztalappal befedjük. A tetejét megkenjük az enyhén felvert tojással, és megszurkáljuk. 170 fokos sütőben 40-50 perc alatt megsütjük. Az elkészült süteményt porcukorral meghintve tálaljuk.