Villámgyors krémek és pástétomok - 4 tuti választás a rohanós reggelekhez
Nagyon szeretem a medvehagymát, ezért idén tavasszal is eltettem belőle egy adagot a fagyasztóba. A felét aprítva, a másik felét egyben, kiterítve fagyasztottam le. Ilyenkor télen jól esik elővenni ezt a friss, tavaszi ízt és péksütibe, szendvicskrémbe keverni. Most az utóbbira hoztam egy receptet, de megosztom veletek az évek óta jól bevált tökmagpástétom receptemet is. Sőt, arra is mutatok alternatívákat, ha 15 percem sincs összeállítani a reggelit!
Tökmagpástétom
Hozzávalók:
- 1 bögre tökmag
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1/2 citrom leve
- 2-3 ek. tökmagolaj/olívaolaj
- 1 pohár joghurt vagy tejföl
- só
Elkészítés:
A tökmagot száraz serpenyőben megpirítjuk, majd konyhai aprítóba tesszük és darálni kezdjük. (Óvatosan, mert könnyen túlterhelhetjük az aprító motorját. Ha úgy érezzük, nehezen megy, egy kis vízzel lazíthatjuk a krémet.)
Ha nagyjából kész, adjuk hozzá a többi hozzávalót a tejföl vagy joghurt kivételével és daráljuk tovább. Végül ízlés szerint néhány evőkanál tejföllel vagy joghurttal keverjük el.
Medvehagymás sajtkrém
Hozzávalók:
- 1 marék medvehagyma aprítva
- 1 pohár natúr joghurt vagy tejföl
- 100 g sajtkrém vagy tömlős sajt
- só, bors, esetleg újhagyma
Elkészítés:
A medvehagymát vágjuk nagyon apróra. Keverjük össze a sajtkrémet, a tejfölt, a sót és a borsot. Szórjuk bele a finomra aprított medvehagymát és alaposan keverjük össze. Ha kell, ízesítsük tovább.