Ordás béles - Egy klasszikus finomság, amit ki kell próbálnod!
Az ordás béles egy klasszikus finomság, amit ma már csak kevesen készítenek. Nagy hiba, mert isteni! Ha szeretnéd kipróbálni, olvasd el szerzőnk, a Limara Péksége blog szerkesztőjének receptjét!
Mi is az az orda?
Néhány héttel ezelőtt a makói piacon nyílt egy sajtüzlet, ha jól tudom vásárhelyiek kínálják a termékeiket. Tehéntejes sajtokat, házitejet, túrót, tejfölt és ordát is lehet vásárolni náluk. Juhorda eddig is kapható volt időnként a tejpiacon, de tehénordával még nem találkoztam.
Tegnap vettem belőle egy kilót és azonnal eszembe jutott anyósom túrós bélese, amit régebben viszonylag gyakran sütött. Ő általában egy tartalmasabb leves mellé kínálta másodikként, de annyira finom sütemény, hogy önálló édességként is megállja a helyét.
Ha valaki nem tudná, mi az orda: A sajtgyártásból visszamaradó savó még sok ásványi anyagot, tejcukrot, albuminfehérjét és zsírt tartalmaz. Ha a savót természetes úton megsavanyítják (vagy ecetsavat adnak hozzá), majd 70–90 °C-ra felmelegítik, akkor a savóban maradt fehérjék (laktalbumin) pelyhes csapadék formájában kicsapódnak. Ez a zsendice. A zsendicét sajtruhán átszűrve, 12 órás csurgatás után kapják meg az ordát (albumin savósajt). A friss sajtok közé tartozik. (Forrás: Wikipedia)
Alig vártam, hogy itthon megkóstolhassam, egészen lágy, krémes volt az orda, nagyon tetszett. A receptet persze nem találtam, pedig tudom, hogy a piroskockás füzetembe írtam be tizenévvel ezelőtt, de anyósomtól szerencsére telefonos segítséget kaptam. A receptje szerint 30 dkg lisztből készül hozzá a tészta és 75 dkg túróból a töltelék, de nekem egy kiló ordám volt, így kicsit változtattam a recepten, de a Mama elégedett volt vele így is...
Hozzávalók:
- 40 dkg finomliszt
- csipet só
- 15 dkg vaj
- 4 tojás sárgája
- fél dl tej
- 1 tk. cukor
- 3 dkg friss élesztő
- 1-2 ek. tejföl
A tejet meglangyosítjuk, beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és félretesszük. Egy tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük benne a csipet sót, majd elmorzsoljuk a vajjal. Közepébe mélyedést készítünk, ide ütjük a négy tojás sárgáját és a közben felfutott élesztőt. Kevés tejföllel összeállítjuk a tésztát. Két cipóra osztjuk.
Töltelék:
- 4 tojás fehérje
- 20 dkg kristálycukor
- 1 kg orda (vagy túró)
- 2 ek. búzadara
- vaníliás cukor
- 10 dkg mazsola
- 1 citrom reszelt héja
A négy tojás fehérjéből kemény habot verünk, félidőben kezdjük adagolni hozzá a cukrot, amit végül két-három részletben öntünk hozzá. Az ordát egy nagyobb tálba tesszük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját, a búzadarát és a mazsolát, alaposan elkeverjük. Végül beleforgatjuk a tojáshabot is. Egy közepes méretű tepsit (az enyém 40x 22 cm-es) vékonyan kivajazunk és az egyik tésztát belenyújtjuk. Rákenjük a tölteléket, majd a másik kinyújtott tésztával befedjük. A tepsit kb. két órára hűtőbe tesszük.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. (amikor bekapcsoljuk, akkor vegyük ki a tepsit a hűtőből, így mire forró lesz a sütő, a tésztánk is átmelegedik). A tésztát villával megszurkáljuk néhány helyen, majd betoljuk a sütőbe. A hőfokot azonnal visszavesszük, kb. 175 fokra. Kb. 25 perc alatt pirosra sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, ezután szeleteljük. Porcukorral meghintve tálaljuk.