Igazi nürnbergi mézeskalács - Az eredeti, liszt nélküli recept
Nálam nem telhet el karácsonyi szezon mézeskalács nélkül. Nemrég a csodaszép Nürnbergben jártam, ahol megszereztem az eredeti mézeskalács receptjét, amelynek talán a legjobb része, hogy nincs benne finomliszt! Már mutatom is!
Az eredeti nürnbergi mézeskalács receptje
Hozzávalók:
- 140 g barnacukor
- 2 tojás
- 250-300 g őrölt mandula/mogyoró
- 35 g kandírozott citromhéj (aprítva)
- 35 g kandírozott narancshéj (aprítva)
- 1 citrom reszelt héja
- 1 fél citrom leve
- 2 tk. fahéj
- késhegynyi gyömbérpor
- késhegynyi szerecsendió
- késhegynyi kardamom
- fél evőkanál kukoricakeményítő
- 1 tk. sütőpor
- kerek sütőostya
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk, majd a tésztát egy éjszakára hűvös helyre tesszük. Másnap sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük az ostyalapokat. A tésztából kis gombócokat formázunk és az ostyákra közepére, a szélektől kb. fél centire lapítjuk őket úgy, hogy 1 cm vastagságúak legyenek. 175 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük a mézeskalácsokat. Ha kihűltek cukormázzal vagy csokimázzal díszíthetjük.