Ezzel indítsd az újévet, ne a macskajajjal - Hortobágyi húsos palacsinta, a magyar konyha kedvence
A szilveszteri-újévi menü összeállítása nálam legalább akkora dilemma, mint a karácsonyi, de szerencsére nagyapám személyében mindig akad egy jó cimborám, akivel minden évben elkészítem a kedvenc év végi fogásom. Terítéken hortobágyi húsos palacsinta, aminek a receptjét Veled is megosztom.
Hozzávalók
A palacsintatésztához
- 20 dkg liszt
- fél l tej
- 2 db tojás
- só
- olaj
A töltelékhez
- 50 dkg darált hús
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 fehér paprika
- 1 paradicsom
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1 nagy pohár tejföl
Elkészítés
Elsőként pörköltet készítünk. Apró darabokra vágjuk a hagymát, 2 evőkanál olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a darált húst, a felkarikázott paprikát és a felszeletelt paradicsomot. Megsózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és addig pirítjuk, míg a hús kifehéredik. Ezt követően a tűzről levesszük és hozzákeverjük az őrölt paprikát, felöntjük vízzel addig, hogy ellepje és főzzük, amíg a hús megpuhul (bő szaftja maradjon). Közben kisütünk 12 db palacsintát. Amikor kész a pörkölt, a húst szűrőlapáttal kiszedjük, a szafthoz hozzákeverjük a tejfölt és felforraljuk (ügyeljünk, hogy ne legyen túl híg, ha kell, adjunk hozzá kevés lisztet). A félretett húshoz adjunk hozzá annyi szaftot, hogy kenhető legyen. A masszával betöltjük a palacsintákat, behajtjuk és feltekerjük őket. Jó sok mártással meglocsoljuk és petrezselyemzölddel díszítjük.
Szilveszter az apró falatokat is megkívánja - Ezekkel elkápráztathatod vendégeid, kattints a következő oldalra!