Isteni eper- és rebarbaralekvár házilag: nem kell hozzá konyhatündérnek lenned!

Érdemes kiélvezni, amíg tart az eperszezon, és a friss verzió mellett lekvárt is főzni a gyümölcsből, hogy a többi évszakban is élvezhessük zamatát. A rebarbaraszezon szintén júniusban ér véget, így ebből a zöldségből is remek dzsemet készíthetsz – még időben vagy!
Bazsalikomos eperlekvár
Hozzávalók:
- 3 kg eper
- 70 dkg cukor
- 2 marék bazsalikom
- 2 csomag dzsemfix
A kép csak illusztráció
Elkészítés:
A bazsalikomleveleket vágjuk vékony csíkokra, az epret pedig alaposan mossuk meg és csumázzuk ki, végül vágjuk nagyobb darabokra és tegyük egy fazékba. Botmixer segítségével pürésítsük, majd keverjük hozzá a cukrot és a dzsemfixet. Folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel, és hagyjuk 2-3 percig rotyogni. Ezután jöhet bele a friss bazsalikom, amit hozzáadva még egyszer forralunk egyet a lekváron, végül a dzsemet sterilizált üvegekbe adagoljuk, majd fejjel lefelé fordítjuk őket pár percre a tetőt ráhelyezve. Ha kihűlt, már fogyaszthatjuk is, de későbbre is elrakhatjuk a kamrában tárolva.
A rebarbaradzsem receptjéért lapozz!
Fotó: 123rf
Oldalak
