Nyusziváró foszlós kalács: ahogy a nagyi tanította
Ebben a receptben minden megtalálható, ami a tökéletes kalácshoz kell: pontos hozzávalók, generációk tudása és egy csipetnyi szeretet.
Hozzávalók
- 80 g vaj
- 30 g friss élesztő
- 2 és fél dl langyos tej
- 80 g cukor
- 1 egész tojás + 1 tojássárgája
- 1 csapott tk só
- 400 g finomliszt
- 100 g rétesliszt
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítés
Felolvasztjuk a vajat, majd visszahűtjük langyosra. 1 ek cukorral elkeverünk fél dl langyos tejet és a friss élesztőt felfuttatjuk benne. A lisztet (mindkét fajtát) nagy tálban kétszer átszitáljuk, hogy még foszlósabb legyen a kalács, a sót és a maradék cukrot hozzáadjuk, beleütjük a tojást és a plusz egy sárgáját, majd a maradék langyos tejet is belecsorgatjuk. Mielőtt elkevernénk, a felfutott élesztős tejet is adjuk a tésztához. Kezdjük el kézzel gyúrni. Ragacsos tésztát kell kapnunk, amit lisztezett pulton gyúrjunk tovább és apránként dolgozzuk bele a kihűlt olvasztott vajat is. Ha készen vagyunk, takarjuk le egy tálban a tésztát és 40-45 percig meleg, huzattól mentes helyen kelesszük. Amikor letelt az idő, borítsuk ki a tésztát, de már ne gyúrjuk át, mert kinyomjuk belőle a levegőt, ami könnyűvé teszi. Vágjuk annyi részre, amennyiből fonatot akarunk készíteni, sodorjunk hurkákat belőle, fonjuk össze, majd sütőpapíros tepsire rakjuk, és kenjük meg a tetejét tojással. Újabb 40 percig hagyjuk újrakelni, majd kenjük meg megint tojással. 35 perc alatt 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük.