Elő- és főételnek is kiváló: Húsos burgonyagombóc, ahogyan még biztos nem kóstoltad
Elsőre talán bonyolultnak tűnhet az elkészítése, de könnyebb lesz, mint gondolnád.
Húsos burgonyagombóc
Hozzávalók:
A gombóchoz:
- 4-5 db közepes krumpli
- 25 dkg liszt
- 1 kk vaj
- 1-2 ek víz
- só
A töltelékhez:
- 30 dkg darált hús
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 ek olívaolaj
- majoránna
- pirospaprika
- só, bors
A mártáshoz:
- 20 dkg gomba
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 kis pohár tejföl
- 1 ek liszt
- 1 babérlevél
- petrezselyemzöld
Elkészítés:
A burgonyát megfőzzük, melegen áttörjük, hozzáadjuk a lisztet, sót, vajat, vizet és puha tésztát gyúrunk belőle. A töltelékhez olívaolajon megfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát, beletesszük a húst és a fűszereket, majd 10-15 percig közepes lángon pároljuk. A tűzről levéve hűtjük és megtöltjük vele a gombócokat, amit előzőleg 1 cm vastagra nyújtottunk és 4x4-es kockákra vágtunk. Diónyi tölteléket teszünk a közepére, gombócokat formázunk belőle, majd sós, lobogó vízben kifőzzük. A mártáshoz a gombákat megtisztítjuk, kockákra vágjuk és a vöröshagymával olajon megfuttatjuk. 10 percig pároljuk, majd fűszerezzük. Közben a lisztet a tejföllel simára keverjük, vízzel felöntjük a gombát és behabarjuk, 1-2 percig forraljuk.