Gyerekkorunk kedvence volt, máig imádjuk: Íme, az eredeti császármorzsa receptje
A világ legegyszerűbb retró édessége, amit Ferenc József és Sissi is előszeretettel fogyasztott. Az eredeti verzió nem búzadarából, hanem lisztből készül, és állaga sokkal inkább hasonlít a palacsintatésztához, mint a morzsához.
Császármorzsa
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 4 db tojás
- 3 dl tej
- 40 g vaj
- 1 ek porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 30 g mazsola
- fél citrom leve
- csipet só
Elkészítés:
A lisztet, a tejet és a tojássárgáját csomómentesre keverjük úgy, hogy a tejet szép fokozatosan öntjük a masszához. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, majd óvatosan a masszába forgatjuk. Ezután a tésztához hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a mazsolát, valamint egy csipet sót, egy serpenyőben pedig felolvasztjuk a vajat, és lassan beleöntjük a masszát. Fedő alatt körülbelül 5 percig sütjük, majd pedig egy fakanállal négy részre osztjuk, megfordítjuk, és a másik oldalt is pirosra sütjük fedő alatt. Ha elkészült, darabokra szaggatjuk a tésztát, és még melegen, porcukorral meghintve és baracklekvárral leöntve tálaljuk.