Borsókrémleves lestyánnal fűszerezve
Ezt a kellemes nyári levest ehetjük melegen vagy hidegen, de bármelyik opciót is választjuk - bár talán a második jobb ilyenkor a kánikula miatt -, tálalhatjuk pirítóssal vagy pirított kenyérkockákkal is.
Hozzávalók
- 2 ½ kg friss zöldborsó
- 100 g vaj
- 175 g zöldhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ½ liter zöldség alaplé
- 1 köteg (kb. 10 ág) lestyán
- 100 g tejföl
Elkészítés
Pucoljuk meg a borsót, olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben, majd körülbelül 5 percig fonnyasszuk meg rajta a hagymát és a fokhagymát annyira, hogy ne kapjon színt. Adjuk hozzá a zöldség alaplevet és forrásig főzzük, majd tegyük bele a borsót és addig főzzük, amíg puha nem lesz, vagyis 2-3 percig. Adjuk hozzá a tejfölhöz a lestyán leveleket, turmixoljuk simára és ízlés szerint fűszerezzük. Ezután öntsük az alapunkhoz, jól keverjük össze és tegyük a hűtőbe.
Kóstold meg az őszibarack krémlevest is!
Fotók: bbcgoodfood.com, drschwaderer.wordpress.com