Akár a hazai vendéglátóhelyek fele is bezárhat az áremelkedés miatt
Nehéz helyzetben vannak a vendéglátósok, egyre nehezebben termelik ki a költségeiket, így akár 50 százalékos áremelésre is kényszerülhetnek. Szakemberek szerint a szektorban érintett vállalkozások fele bezárhat.
Drámai helyzet a vendéglátásban
Akár 50 százalékos áremelésre is kényszerülhetnek a vendéglátósok azután, hogy egyre nehezebben termelik ki költségeiket: drasztikusan nőttek az energiaárak, az alapanyagok ára is jelentősen felment, a kötelező béremeléssel drágult a munkaerő is. Mind ezek tetejében pedig a vendégek száma is csökkent. Az eddigi felmérések és becslések alapján a vendéglátó üzletek akár fele is bezárhat, ha nem tudják az emelkedő költségeket kitermelni – írja az atv.hu.
Barabás Zoltán, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnöke szerint egyszerre érkezett a szektor vállalkozóira minden nehézség. „Éppen most ebben a rossz időszakban történt a béremelés, ez nagyon nem jó. Még egyszer hangsúlyozom, kellett a béremelés, de most éppen a rossz csillagzat alatt van a vendéglátás, amikor az energiaárak, a nyersanyagárak és egy béremelés is terheli a vállunkat, akkor ezt nagyon nehéz túlélni” – magyarázta az alelnök.
Egy debreceni cukrászda tulajdonosa azt mondja, hogy a pandémia után még nem is álltak talpra, de már újabb nehézségekkel kell megküzdeniük. „A munkabéremeléshez is hitelt kellett felvennünk. Ez a hitel sajnos el is fogyott, és ez a mostani béremelés még nagyobb terhet ró ránk. Ha a forgalom meglenne, úgy ahogy eddig volt, akkor ez nem okozna gondot” – mesélte Gara Gyula, mestercukrász. „40 százalék, ennyi, máskülönben vége van. A rezsi óriási magas, a fizetések megemelkedtek. Megérdemlik az emberek, csak nem tudjuk kitermelni” – tette hozzá Rácz Károly, tulajdonos.
Egyre nehezebb jól képzett szakembereket is találni a vendéglátásban. Ez nehezíti a szektor helyzetét. „A magyar munkaerő nagyon kelendő nyugaton. Ebből adódóan nekünk versenyre kell kelni azokkal a bérekkel, illetve a válság miatt több mint 40 ezer elhagyta a szakmát” – fejtette ki Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Szövetsége elnöke.