5 étel, amit soha ne egyél télen: A legtöbben minden nap fogyasztják
Télen sajnos nem sok lehetőségünk van friss, hazai gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani, így sokan ráfanyalodnak a külföldről érkező portékákra. Ez azonban nem jó ötlet, mert minél messzebbről jön, annál kevesebb tápanyag marad benne, vagyis olyan, mintha nem ennénk semmit. Elmondjuk, mit ne válassz a leghidegebb évszakban, és abban is segítünk, hogy mivel pótolhatod a hiányzó finomságot.
1. Spárga
Bár a spárga egész évben kapható, inkább tavasszal vegyünk belőle, hiszen akkor van az igazi szezonja. Ilyenkor télen többek között Kínából és Peruból importálják, vagyis nagy az esély rá, hogy vitaminokban szegény, fonnyadt árut fogunk kapni.
Ezt válaszd helyette: Csírák
A csíra az egyik legjobb megoldás a téli vitaminpótlásra; viszonylag kevés kell belőle (egy-két csipet minden főétkezéshez), kalóriatartalma alacsony, ám rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, így védi a szervezetet. A csírák közül a lucernát ajánljuk a leginkább; gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, fehérjében és minden olyan esszenciális aminosavban, amire szükségünk van. Méregtelenít, és véd a gyulladásos megbetegedésektől.
2. Csomagolt saláták
Kutatások bizonyították, hogy azok a saláták, amiket télen, becsomagolva árusítanak, a C-vitamintartalmuk akár 50%-át is elveszíthetik. Bár praktikusak ezek az előre összekészített zöldek, a szervezetünkre semmilyen jótékony hatással nincsenek.
Ezt válaszd helyette: Kelkáposzta
A kelkáposzta igazi szezonja az őszi, téli időszak, úgyhogy ezt a zöldséget egész nyugodtan fogyaszthatjuk ebben a nagy hidegben is. Bőségesen van benne szénhidrát, ásványi só és vitamin, és magas rost-, valamint energiatartalma miatt cukorbetegek és diétázók is falatozhatnak belőle. Kiváló antioxidáns, véd a szabadgyökök ellen, és csontritkulás ellen is jó. Főzeléknek, levesnek, de köretnek, húsok mellé is el lehet készíteni.
3. Barack
A barack egy nagyon finom gyümölcs, ám az igazi, hazai darabok kb. augusztusig érhetőek el, utána már nagy valószínűséggel külföldről hozzák be. Az pedig már nem ugyanaz.
Ezt válaszd helyette: Datolyaszilva
A tél legédesebb gyümölcsének is mondják a datolyaszilvát, amiben vas, temérdek mennyiségű rost, valamint B-és C-vitamin is rejlik. Igazi szívvédő csodaszer, kutatások szerint csökkenti a szívroham kockázatát, de manapság a rák egyik nagy ellenszereként is hivatkoznak rá. Vásárlásnál figyeljünk arra, hogy sérülésmentes példányokat vegyünk, mert viszonylag hamar romlanak; a legjobb, ha nyersen fogyasztjuk.