Karamellizált ananász hűs joghurttal - Alakbarát nyári desszert fagyi helyett
Ha vendégeket várok, a nyári melegben mindig a desszert okozza számomra a legnagyobb fejtörést. A legtöbbször saját készítésű fagyival, jégkrémmel készülök, de most valami újdonságra vágytam. Az ananász a kedvenc déli gyümölcseim egyike, így ebből készítettem egy különleges édességet a barátainknak. Magában is édes és finom, de karamellizálva, mentával, pisztáciával és joghurttal tálalva mennyei. Igazi siker volt ez a finomság, úgyhogy mindenképpen próbáljátok ki!
Marton Andrienn - ételstylist, receptíró
Blogomban és videóimban megmutatom, hogy miképp őrizd meg egészséged időtakarékosan és költséghatékonyan! Itt minden az egészséges egyensúly fenntartásáról szól. Hidd el, az eredmény önmagáért beszél majd. Remélem, velem tartasz!
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!
Sütőben karamellizált mentás ananász pisztáciás joghurttal
Mennyiség: 2 fő
Elkészítés: 45 perc
Hozzávalók:
- 50 g barna cukor
- 60 ml frissen facsart narancslé
- 2 ek. méz
- ½ ananász, héját eltávolítani, leveleit levágni, fentről félbevágni, majd szeleteket szelni belőle
- 6 db menta levél, vékony csíkokra vágva
- 2 marék pisztácia, durvára vágva
- 50 ml natúr joghurt
- 1 tk. őrölt fahéj
Lépésről-lépésre:
Előmelegítjük a sütőt 230 Celsius fokra, majd egy tepsibe sütőpapírt teszünk. Összekeverjük egy tálban a barna cukrot a narancslével, fahéjjal és a mézzel.
Megvárjuk míg a cukor elolvad, majd a szeletelt ananászokat megforgatjuk a ”páclében”. 15 percig benne hagyjuk az ananászokat az ízesített folyadékban.
A marinált ananász-szeleteket egyesével, a sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük. A megmaradt páclevet meghagyjuk későbbre. Ezután 15 percig sütjük az ananászok egyik oldalát, majd átforgatjuk az őket és az új oldalukat a megmaradt páclével átkenjük. Újabb 15 percig sütjük.
Tipp: Tálaláskor joghurttal locsoljuk meg, majd durvára tört pisztáciával és mentalevéllel tálaljuk.