Lifestyle

Ha nyár, akkor fagyi! Hűsítő finomság, aminek kevesen ismerik a történetét

Miről szól a nyár, ha nem a finomabbnál finomabb ételekről és italokról? Grillezések, főtt kukorica, édes és lédús gyümölcsök, koktélok és persze a hűsítő fagylaltok. Míg gyerekkorunkban a fagylalt még különlegességnek számított, ma már szinte minden sarkon lehet kapni, az ízvariációk száma pedig szinte végtelen. Imádják kicsik és nagyok, nem telhet el a nyár nélküle. De vajon hogyan született ez a hűsítő finomság?

Az elsők

Az első fagylaltok az ókori Perzsiában jelentek meg, körülbelül 2500 évvel ezelőtt. Ezek mind édesített vízből készültek, amit jéggé fagyasztottak, majd apró darabokra törtek, és különféle ízesítésű feltétekkel és gyümölcsökkel díszítettek. A fagylaltkészítés hagyománya lassan eljutott a görögökhöz, majd a Római Birodalomba is, ahol a római nemesek és családtagjaik előszeretettel fogyasztották.

Rendkívül drága előállítási folyamat

A korabeli fagylaltok rendkívül drágák voltak, a hétköznapi emberek nem is engedhették meg maguknak. Sajnos a Római Birodalom bukása után a hegyekből a városokba történő szervezett jégszállítás megszűnt, így a fagylalt még drágább termékké vált. A Róma bukását követő ezer évben kevés változás történt, és csak az itáliai reneszánsz idején bukkant újra fel a hűsítő finomság.

Lassú elterjedés

A 13. és 14. században Olaszország volt az európai kereskedelem központja, és az új, innovatív fagylaltrecepteknek köszönhetően lehetővé vált, hogy a fagyi szép lassan egész Európában elterjedjen. Igazi mérföldkő volt ezen az úton, amikor az olasz Medici Katalin 1533-ban Franciaországba költözött, hogy feleségül menjen az orléans-i herceghez (a későbbi francia királyhoz), és magával vitte a kelet csodáit – az evőeszközöket, a magas sarkú cipőt és persze a fagylaltot.

A megoldás lassan érkezett

Az észak-amerikai utcai árusok csak jóval Franciaország és Anglia után kezdtek fagylaltot árulni, az ipari forradalom pedig lassan, de biztosan azon dolgozott, hogy megoldja a hűtés problémáját. A megoldás csak 1926-ban érkezett el, amikor az elektromos fagyasztók megjelenésével a folyamatos hűtés végre valósággá vált. Ez lehetővé tette az ipari gyártók számára, hogy nagyon nagy mennyiségben kezdjenek el fagylaltot termelni, ami az árat mindenki számára elfogadható szintre csökkentette.

Ma már teljesen elképzelhetetlenek a forró nyári napok fagyi vagy jégkrém nélkül, nehéz elhinni, hogy valamikor ez másként volt. A világ folyton változik, vele együtt az evéshez való viszonyunk is. Manapság sok család életében a legnagyobb kihívást a mindennapos meleg ebéd előteremtése jelenti, amire nagyszerű megoldást kínál az Interfood! Finom ételek, megfizethető árak és házhoz szállítás – ezt kínálja az Interfood!

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Lifestyle
Lifestyle
Kevés annál idegesítőbb dolog van, mikor paradicsomos foltot fedezünk fel a ruhánkon, hiszen a szennyeződéssel szemben még a legdrágább mosószer is kudarcot vall. Szerencsére azonban létezik egy...
Sztárok
Szalad az idő, mivel Szellő István nem rég ünnepelte az 57. születésnapját. A gyerekkorából is felidézett anno néhány emléket.
Home&Design
Egyre többfajta szúnyog kezd terjedni Magyarországon. Sajnos a kertünkben is elszaporodhatnak, ha felelőtlenek vagyunk.