Recept

Mentás zöldborsó krémleves - 25 perc alatt kész és nagyon finom

A mentás zöldborsó krémleves a világ egyik legfinomabb és leggyorsabb étele, a menta pedig úgy passzol a borsóhoz, mint a narancshoz a csokoládé.

Főzz Zitával!

Tudtátok, hogy legalább 20 féle menta létezik?A görög mitológia úgy tartja, hogy Menthe nimfára szemet vetett Hádész, az alvilág istene, akinek féltékeny és feldühödött felesége, Perszephoné fűszer- és gyógynövénnyé változtatta a gyönyörű nimfát. Ha így történt, ez a mi szerencsénk! A menta nagyon könnyen termeszthető, fagytűrő növény, ha gyümölcsfák közelébe ültetjük, segíti a beporzást, ha teaként fogyasztjuk, revitalizál. Jégkockába is rejthetjük, szörpként elképesztően finom, joghurtban és fagyiként is fenomenális. Az angol konyhában a báránysült elmaradhatatlan kiegészítője a mentaszósz, ahogy sok helyen a mentával ízesített zöldborsópüré is ott lesz a tányéron, ha az ember „fish & chips”-t rendel.

Hozzávalók 4 személyre:

• 30 dkg zöldborsó

• 5 dkg vaj

• 0,5 dl olivaolaj

• 1 póréhagyma

• 2 krumpli

• 1 dl főzőtejszín

• 2 dkg parmezán vagy kemény, olasz sajt

• 1 marék mentalevél

• 1 húsleveskocka vagy 1 liter hús/zöldség alaplé

• 1 csokor petrezselyem

• csipet só

• csipet cukor

• őrölt fehér bors

Elkészítés:

A vajat és az olivaolajat hevítsük fel egy lábosban, dobjuk rá a felaprított póréhagymát és a kis darabokra vágott krumplit. Ha szeretnéd megőrizni a zsenge boró élénk zöld színét, akkor csak később tedd hozzá. Egy késhegynyi szódabikarbóna hozzáadásával pedig garantáltan megtartja harsány, friss, tavaszi színét. Picit megpirítjuk a hagymát és a krumplit, majd felöntjük v izzel és húsleveskockát adunk hozzá vagy levessel. Ekkor adjuk hozzá a zöldborsót, majd a parmezánt és a főzés végén a mentát, petrezselymet. Ez utóbbiból félretehetünk a díszítéshez is. Botmixerrel összedolgozzuk, utána kerül bele a tejszín, rottyan egyet és kész. A végén ízesítsd sóval, borssal, cukorral, feltétnek pedig pirított kenyérkocka vagy reszelt parmezán a legjobb, de tehetünk a levesbe friss csírákat is, például stílszerűen zöldborsó csírát. Ha ez utóbbi mellett döntünk, akkor is fogyaszthatunk a leves mellé parmezános pirítóst, így főétellé avanzsálva a mentás zöldborsókrém levest.

Leadfotó, fotó: 123rf

Oldalak

Video Élénk színek, merész minták: Íme a 2025-ös divattrendek
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected
      Hirdetés
      Recept
      Home&Design
      Sokan szeretik díszíteni a konyhájukat, de tudtad, hogy ezek az ártatlannak tűnő szuvenírek akár a hűtőd működésére is rossz hatással lehetnek? Mutatjuk, miért érdemes óvatosnak lenni velük!
      Sztárok
      Gáspár Győző azt is elárulta, hogy melyik magyar énekesnőt szeretné megszemélyesíteni A Nagy Duett-ben.
      Sztárok
      Diákból lesz tanár: Mihályfi Luca és Hegyes Berci a Dancing with the Stars után szerelmespárként vágnak neki A Nagy Duettnek.
      Egészség
      Kevesen tudják, de többféle élelmiszer is tartalmaz természetes módon kisebb-nagyobb mennyiségű hidrogén-cianidot, amit kéksavnak nevezünk.
      Sztárok
      Kurt Cobain özvegye, Courtney Love meghökkentő átalakuláson ment át: az énekes-színésznő jó pár alkalommal feküdt kés alá az elmúlt évtizedekben, ami meg is látszik az arcán.
      Sztárok
      Egy volt udvari alkalmazott szerint Sussex hercegnéje nehezen viselte egy bizonyos dolgot, amikor még a brit királyi család aktív tagja volt.