Recept

A legjobb dolog, ami medvehagymából készülhet: pesto

A medvehagyma pestóhoz nem kell más csak friss alapanyagok, minőségi olivaolaj és egy aprító gép. 10 perc alatt olyan finomságot kapunk, mely egyaránt jó tésztára, pirítósra vagy húst pácolni. Tartósítószer nélkül eltehető, így hetekig vagy akár hónapokig élvezhető a zsenge fokhagyma íz.

Medvehagyma - a tavasz sztárja

A zöldfűszer - mag - sajt szentháromság sokféle alapanyagból jól működik. A legismertebb persze a bazsalikom pesto. A friss levelekből, fenyőmagból és parmezánból készülő pesto - valljuk be - abszolút felülmúlhatatlan, de a bazsalikomot medvehagymára, a fenyőmagot dióra, a parmezánt pedig pecorino sajtra cserélve egy új ízvilág tárul fel előttünk. Ha ezt a receptet csak egyszer is elkészíted, garantáltan lesni fogod a rákövetkező tavaszon, mikor bújnak elő a medvehagyma levelek.

Főzz Zitával!

A pesto Olaszországból indult hódító útjára. Azt talán senki nem gondolná, hogy egy amarillisz féle és nevét onnan kapta, hogy a medvék tényleg szeretik. Annyi benne a vitamin és olyan sokmindenre gyógyír, hogy az már gyanús. Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért. Természetes antibiotikum. Ilyenkor, márciusban indul a szezonja. Nagyon körültekintően kell szedni, ha nem piacon vessszük, mert könnyen összetéveszthető a májusi gyöngyvirággal és az őszi kikericcsel, melyek mérgezőek. Most, hogy így kedvet csináltam a medvehagyma fogyasztásához :), ismerjétek meg az alapreceptet, amit saját ízlésetek szerint turbózhattok. Bár a legegyszerűbb verzió is annyira finom, hogy nehezen találsz majd rá jelzőket. Nagy mennyiségű fogyasztását követően azonban vessük el a csókolózás lehetőségét!

Hozzávalók 4 adaghoz:

• 100 g medvehagyma

• 50 g kemény, sós sajt

• 1 dl oliva olaj

• 2 marék dió

• ízlés szerint só

Elkészítés:

A medvehagymát felaprítjuk és a többi hozzávalóval aprítógépbe vagy mozsárba tesszük. Nem kell krémesre készíteni, darabosan jobban kijönnek az ízek. Ha többet készítünk, szedjük kis üvegekbe szedhetjük, öntsük le olajjal, így hetekig tárolható a hűtőben. De erre biztosan nem kerül sor, mert pillanatok alatt elfogy.

fotó: 123rf

Oldalak

Video Nagy 2025-ös szerelmi horoszkóp
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected
      Hirdetés
      Recept
      Sztárok
      Lékai-Kiss Ramóna új oldalát mutatja majd meg A Nagy Duettben, ebben pedig Brasch Bence lesz segítségére.
      Home&Design
      Sokan szeretik díszíteni a konyhájukat, de tudtad, hogy ezek az ártatlannak tűnő szuvenírek akár a hűtőd működésére is rossz hatással lehetnek? Mutatjuk, miért érdemes óvatosnak lenni velük!
      Sztárok
      Gáspár Győző azt is elárulta, hogy melyik magyar énekesnőt szeretné megszemélyesíteni A Nagy Duett-ben.
      Sztárok
      Diákból lesz tanár: Mihályfi Luca és Hegyes Berci a Dancing with the Stars után szerelmespárként vágnak neki A Nagy Duettnek.
      Egészség
      Kevesen tudják, de többféle élelmiszer is tartalmaz természetes módon kisebb-nagyobb mennyiségű hidrogén-cianidot, amit kéksavnak nevezünk.