A legjobb dolog, ami medvehagymából készülhet: pesto
A medvehagyma pestóhoz nem kell más csak friss alapanyagok, minőségi olivaolaj és egy aprító gép. 10 perc alatt olyan finomságot kapunk, mely egyaránt jó tésztára, pirítósra vagy húst pácolni. Tartósítószer nélkül eltehető, így hetekig vagy akár hónapokig élvezhető a zsenge fokhagyma íz.
Medvehagyma - a tavasz sztárja
A zöldfűszer - mag - sajt szentháromság sokféle alapanyagból jól működik. A legismertebb persze a bazsalikom pesto. A friss levelekből, fenyőmagból és parmezánból készülő pesto - valljuk be - abszolút felülmúlhatatlan, de a bazsalikomot medvehagymára, a fenyőmagot dióra, a parmezánt pedig pecorino sajtra cserélve egy új ízvilág tárul fel előttünk. Ha ezt a receptet csak egyszer is elkészíted, garantáltan lesni fogod a rákövetkező tavaszon, mikor bújnak elő a medvehagyma levelek.
Főzz Zitával!
A pesto Olaszországból indult hódító útjára. Azt talán senki nem gondolná, hogy egy amarillisz féle és nevét onnan kapta, hogy a medvék tényleg szeretik. Annyi benne a vitamin és olyan sokmindenre gyógyír, hogy az már gyanús. Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért. Természetes antibiotikum. Ilyenkor, márciusban indul a szezonja. Nagyon körültekintően kell szedni, ha nem piacon vessszük, mert könnyen összetéveszthető a májusi gyöngyvirággal és az őszi kikericcsel, melyek mérgezőek. Most, hogy így kedvet csináltam a medvehagyma fogyasztásához :), ismerjétek meg az alapreceptet, amit saját ízlésetek szerint turbózhattok. Bár a legegyszerűbb verzió is annyira finom, hogy nehezen találsz majd rá jelzőket. Nagy mennyiségű fogyasztását követően azonban vessük el a csókolózás lehetőségét!
Hozzávalók 4 adaghoz:
• 100 g medvehagyma
• 50 g kemény, sós sajt
• 1 dl oliva olaj
• 2 marék dió
• ízlés szerint só
Elkészítés:
A medvehagymát felaprítjuk és a többi hozzávalóval aprítógépbe vagy mozsárba tesszük. Nem kell krémesre készíteni, darabosan jobban kijönnek az ízek. Ha többet készítünk, szedjük kis üvegekbe szedhetjük, öntsük le olajjal, így hetekig tárolható a hűtőben. De erre biztosan nem kerül sor, mert pillanatok alatt elfogy.
fotó: 123rf
LAPOZZ TOVÁBBI RECEPTEKÉRT!