Húsmentes angol reggeli, wales-i vegetáriánus „kolbásszal”
Nagy Sándor receptje.
Nagy Sándor receptjei a Femcafén
Nagy Sándor, alias Sanya a gasztromédia egyik legérdekesebb alakja. Biztosan nem okozna számára gondot a fine dining konyha, de ő gyerekkorunk finomságaihoz nyúl vissza: újraértelmezi a melegszendvicset, százféleképpen készíti el a tojást, úgy fuzionálnak magyaros receptjei a nemzetközi trendekkel, hogy közben elhiszed, hogy te is meg tudod csinálni. Nem csak felhívja a figyelmet a hazai termékekre, de időről időre saját termelői piaccal örvendezteti meg a főzés szerelmeseit. Követői között ott van a hazai gasztroélet jónéhány jeles képviselője. Kefír nevű kutyája brandjének része, nagymamája: Balla mama pedig hagyományos receptjeivel és életbölcsességeivel instaoldalának sztárja. Nagy Sanya receptjeit és eredeti stílusát mostantól a Femcafe Recept rovatában is élvezhetitek.
Glamorgan
Ez a wales-i vega „kolbász” tökéletes kiegészítője a húsmentes angol reggelinek! Baromira tömör, szóval csak óvatosan a burkolással, egy „szál” bőven elég belőle. Elkészíteni meg rém egyszerű. Ennek is van több változata, ez a saját keverék mixem, mert zsemlemorzsán és sajton kívül tartalmaz egy nagyon kevés krumplit is.
Hozzávalók:
- 200g zsemlemorzsa (fele-fele arányban: bolti és frissen, száraz kenyérből, vagy ha nincs otthon száraz kenyér, akkor sütőben pirítsatok meg egy szeletet, hagyjátok kihűlni és egy késsel vágjátok apró, de durvább darabokra!)
- 10 dkg főtt krumpli (összetörve)
- 15 dkg cheddar vagy vörös cheddar
- 1 tojás
- fél deci tej
- kb 10 cm hosszúságú póréhagyma (apróra vágva)
- egy kis csokor petrezselyem (apróra vágva)
- 1 ek snidling (apróra vágva)
- 2 szál újhagyma
- 1.5 tk só
- 1 tk bors
- 1 tk angol mustár
A „panírhoz”:
- 1 tojás
- 2 tk fűszerpaprika
- kevés liszt
Elkészítés:
A megfőtt és hideg tört krumplihoz hozzáadjuk az összes hozzávalót és egy masszát gyúrunk belőle. Hagyjuk állni negyed órát, majd lisztezett felületen hosszúkás rudakat nyújtunk (2-2,5 cm vastagságú), majd ebből 10-15 cm, hosszúságú „kolbászkákat” vágunk. Felverünk egy tojást, egy tányérba összekeverjük a lisztet a fűszerpaprikával, majd a „kolbászokat” először a tojásba, majd a lisztbe forgatjuk. A hűtőben hagyjuk állni őket legalább egy órát. Forró olajban sütjük aranybarnára őket. Tálalás előtt hagyjuk állni legalább 5 percet.