Recept

Mentás zöldborsó krémleves - 25 perc alatt kész és nagyon finom

A mentás zöldborsó krémleves a világ egyik legfinomabb és leggyorsabb étele, a menta pedig úgy passzol a borsóhoz, mint a narancshoz a csokoládé.

Főzz Zitával!

Tudtátok, hogy legalább 20 féle menta létezik?A görög mitológia úgy tartja, hogy Menthe nimfára szemet vetett Hádész, az alvilág istene, akinek féltékeny és feldühödött felesége, Perszephoné fűszer- és gyógynövénnyé változtatta a gyönyörű nimfát. Ha így történt, ez a mi szerencsénk! A menta nagyon könnyen termeszthető, fagytűrő növény, ha gyümölcsfák közelébe ültetjük, segíti a beporzást, ha teaként fogyasztjuk, revitalizál. Jégkockába is rejthetjük, szörpként elképesztően finom, joghurtban és fagyiként is fenomenális. Az angol konyhában a báránysült elmaradhatatlan kiegészítője a mentaszósz, ahogy sok helyen a mentával ízesített zöldborsópüré is ott lesz a tányéron, ha az ember „fish & chips”-t rendel.

Hozzávalók 4 személyre:

• 30 dkg zöldborsó

• 5 dkg vaj

• 0,5 dl olivaolaj

• 1 póréhagyma

• 2 krumpli

• 1 dl főzőtejszín

• 2 dkg parmezán vagy kemény, olasz sajt

• 1 marék mentalevél

• 1 húsleveskocka vagy 1 liter hús/zöldség alaplé

• 1 csokor petrezselyem

• csipet só

• csipet cukor

• őrölt fehér bors

Elkészítés:

A vajat és az olivaolajat hevítsük fel egy lábosban, dobjuk rá a felaprított póréhagymát és a kis darabokra vágott krumplit. Ha szeretnéd megőrizni a zsenge boró élénk zöld színét, akkor csak később tedd hozzá. Egy késhegynyi szódabikarbóna hozzáadásával pedig garantáltan megtartja harsány, friss, tavaszi színét. Picit megpirítjuk a hagymát és a krumplit, majd felöntjük v izzel és húsleveskockát adunk hozzá vagy levessel. Ekkor adjuk hozzá a zöldborsót, majd a parmezánt és a főzés végén a mentát, petrezselymet. Ez utóbbiból félretehetünk a díszítéshez is. Botmixerrel összedolgozzuk, utána kerül bele a tejszín, rottyan egyet és kész. A végén ízesítsd sóval, borssal, cukorral, feltétnek pedig pirított kenyérkocka vagy reszelt parmezán a legjobb, de tehetünk a levesbe friss csírákat is, például stílszerűen zöldborsó csírát. Ha ez utóbbi mellett döntünk, akkor is fogyaszthatunk a leves mellé parmezános pirítóst, így főétellé avanzsálva a mentás zöldborsókrém levest.

Leadfotó, fotó: 123rf

Oldalak

Video Élénk színek, merész minták: Íme a 2025-ös divattrendek
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected
      Hirdetés
      Recept
      Sztárok
      A jordán királyné férje, II. Abdullah a Jordán Hasemita Királyság uralkodója a mai napon lett 63 éves, ez alkalomból pedig felesége posztolt is magukról egy közös fotót, melyen Rániját a világ...
      Sztárok
      Heidi Klum büszkébb már nem is lehetne: lánya, Leni után most idősebbik fiai is követni kezdte a pályán, a kifutón pedig egyenesen a párizsi divathét során debütált.
      Fashion&Beauty
      Ha csak egy káprázatos outfitet nézel ma meg, akkor az Charlène monacói hercegné kabátruhája legyen.
      Lifestyle
      A Vízöntő legyen óvatos, különben bajba kerülhet! Napi horoszkóp.
      Lifestyle
      A Mérleget akkora csalódás éri, ami az egész hétvégéjét beárnyékolhatja. Hétvégi szerelmi horoszkóp!
      Egészség
      Persze egyáltalán nem kell megijednünk ettől a zöldségtől, inkább csak oda kell figyelni arra, hogyan fogyasztjuk.