Recept

Isteni, szaftos paprikás csirke - Házi nokedlival az igazi

A héten kezdődik az olimpia, így ebben a hónapban olimpikonjaink előtt tisztelegve igazi magyaros ételreceptekkel készültem. Elsőként a klasszikus csirkepaprikást nokedlivel készítettem el, ami gyermekkorom egyik nagy kedvence volt. Imádom a magyaros konyhát, aminek fortélyaira még a nagymamám tanított meg. Azóta is szívesen főzök igazi, hazai ételeket a családom legnagyobb örömére.

Marton Andrienn - ételstylist, receptíró

Blogomban és videóimban megmutatom, hogy miképp őrizd meg egészséged időtakarékosan és költséghatékonyan! Itt minden az egészséges egyensúly fenntartásáról szól. Hidd el, az eredmény önmagáért beszél majd. Remélem, velem tartasz!
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!

Csirkepaprikás nokedlivel

Elkészítés: 90 perc
Mennyiség: 3 fő

Klasszikus magyar fogás

Hozzávalók:

  • 2 ek. sertés zsír
  • 2 ek. pirospaprika
  • 1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 2 közepes fej vöröshagyma, apró kockákra vágva
  • 3 db csirkecomb, mindegyiket ízületénél kettévágva
  • 2 db paradicsom, apró kockákra vágva
  • 1 db TV paprika, apró kockákra vágva
  • ½ db zeller gumó
  • só, ízlés szerint
  • víz

Habaráshoz:

  • 150 g tejföl
  • ½ ek. liszt

Nokedli:

  • 200 g liszt
  • 2 db nagyobb tojás
  • 2 csipet só
  • őrőlt bors, ízlés szerint
  • víz (nagyjából 1,2 dl)

Lépésről-lépésre:

Egy nagyobb serpenyőben megolvasztjuk a sertészsírt és beletesszük az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát. Üvegesre pároljuk.

Pároljuk üvegesre a hagymát

Pár percre hozzáadjuk a felkockázott TV paprikát és az apró kockákra vágott paradicsomot is. Lehúzzuk a tűzről, majd hozzáadjuk a pirospaprikát. Alaposan elkeverjük a hozzávalókat. Felöntjük egy kis vízzel, hogy a paprika ne keseredjen meg.

Jöhet hozzá a paradicsom és paprika

A kettőbe vágott csirkecombokat beletesszük az alapba. Hozzá tesszük a fél zellergumót. Alaposan összekeverjük. Felöntjük annyi vízzel, hogy majdnem ellepje a csirkecombokat. Sózzuk, borsozzuk, lefedve főzzük 50 percen keresztül alacsony hőfokon.

Tegyük bele a combokat az alapba

Ha elkészült, levesszük a fedőt és 15 percig még magasabb hőfokon tömörítjük a levét. Kivesszük a szaftból a zellergumót. Közben elkészítjük a habarást. Egy tálba beletesszük a tejfölt és kikeverjük liszttel. Majd hőkiegyenlítjük a csirkepaprikás levével, azaz a léből 1 merőkanállal beleteszünk a lisztes tejfölbe és elkeverjük. Majd visszaöntjük a serpenyőbe, amiben a csirkehús is főtt. Óvatosan összekeverjük.

Nokedli elkészítése:

Elkészítjük a nokedlit. Egy lábasban forralunk vizet. Közben egy tálban összekeverjük a nokedli tészta hozzávalóit. Ha túl kemény még a massza, akkor egy kis vizet öntünk hozzá.

Keverjük össze a hozzávalókat

A forró-lobogó víz felett, galuskaszaggatóval kiszaggatjuk a galuskákat. 3-4 perc után feljönnek a galuskák a víz felszínére, ekkor kész vannak. Egy szitába tesszük a kész galuskákat és hideg vízzel átöblítjük őket, hogy ne ragadjanak.

Megjegyzés:

Abba a vízbe, amibe kifőztük a galuskát, tehetünk olajat, hogy biztosan elkerüljük a tészta összeragadását.

Tipp:

Én, az olaj vízbe öntése helyett, úgy szoktam elkészíteni, hogy serpenyőben megolvasztok 2 ek. vajat (alacsony hőfokon) és a kész galuskákat beleforgatom, majd egy picit lepirítom. (Vigyázat! A vaj nagyon hamar megég. ) Legvégén petrezselymet forgatok bele.

Egészséges nyári desszertre is vágysz? Mutatok még két nagyon finom és különleges receptet - tarts velem a következő oldalra!

Fotók: Marton Adrienn

Oldalak

Video Élénk színek, merész minták: Íme a 2025-ös divattrendek
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected
      Hirdetés
      Recept
      Sztárok
      Nyolcmillió forintnál is nagyobb összegű bírságot szabott ki a Rádió 1 Balázsék című műsorára a médiatanács.
      Lifestyle
      Soha többé nem fogod ezentúl másképp készíteni a nokedlit, ha kipróbálod ezt az ősi konyhai praktikát, amit egyébként sok háziasszony nem ismer, pedig a segítségével ez a szaggatott tésztaféle...
      Sztárok
      Vilmos walesi herceg felesége ma már a királyi család egyik legmegbecsültebb, s egészen biztosan legnépszerűbb tagja. Ám amikor bekerült a világ leghíresebb famíliájába, olyan kihívással szembesült,...
      Sztárok
      A bájos kislányból kifinomult nő lett az évek során, aki karrierjét is szépen építi.
      Egészség
      Bár a legtöbben nem tudnak róla, de vannak olyan élelmiszerek, amelyek természetes fájdalomcsillapítóként működnek, így ha éppen nincs nálunk gyógyszer, akkor ezek is beválhatnak, amikor kellemetlen...
      Sztárok
      A Nagy Duett csaknem egy évtizedes kihagyás után tért vissza a TV2 képernyőjére, de a legendás showműsor következő adása szomorú meglepetést is tartogathat a hűséges nézők számára.