Isteni, szaftos paprikás csirke - Házi nokedlival az igazi

A héten kezdődik az olimpia, így ebben a hónapban olimpikonjaink előtt tisztelegve igazi magyaros ételreceptekkel készültem. Elsőként a klasszikus csirkepaprikást nokedlivel készítettem el, ami gyermekkorom egyik nagy kedvence volt. Imádom a magyaros konyhát, aminek fortélyaira még a nagymamám tanított meg. Azóta is szívesen főzök igazi, hazai ételeket a családom legnagyobb örömére.
Marton Andrienn - ételstylist, receptíró
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!
Csirkepaprikás nokedlivel
Elkészítés: 90 perc
Mennyiség: 3 fő
Klasszikus magyar fogás
Hozzávalók:
- 2 ek. sertés zsír
- 2 ek. pirospaprika
- 1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 2 közepes fej vöröshagyma, apró kockákra vágva
- 3 db csirkecomb, mindegyiket ízületénél kettévágva
- 2 db paradicsom, apró kockákra vágva
- 1 db TV paprika, apró kockákra vágva
- ½ db zeller gumó
- só, ízlés szerint
- víz
Habaráshoz:
- 150 g tejföl
- ½ ek. liszt
Nokedli:
- 200 g liszt
- 2 db nagyobb tojás
- 2 csipet só
- őrőlt bors, ízlés szerint
- víz (nagyjából 1,2 dl)
Lépésről-lépésre:
Egy nagyobb serpenyőben megolvasztjuk a sertészsírt és beletesszük az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát. Üvegesre pároljuk.
Pároljuk üvegesre a hagymát
Pár percre hozzáadjuk a felkockázott TV paprikát és az apró kockákra vágott paradicsomot is. Lehúzzuk a tűzről, majd hozzáadjuk a pirospaprikát. Alaposan elkeverjük a hozzávalókat. Felöntjük egy kis vízzel, hogy a paprika ne keseredjen meg.
Jöhet hozzá a paradicsom és paprika
A kettőbe vágott csirkecombokat beletesszük az alapba. Hozzá tesszük a fél zellergumót. Alaposan összekeverjük. Felöntjük annyi vízzel, hogy majdnem ellepje a csirkecombokat. Sózzuk, borsozzuk, lefedve főzzük 50 percen keresztül alacsony hőfokon.
Tegyük bele a combokat az alapba
Ha elkészült, levesszük a fedőt és 15 percig még magasabb hőfokon tömörítjük a levét. Kivesszük a szaftból a zellergumót. Közben elkészítjük a habarást. Egy tálba beletesszük a tejfölt és kikeverjük liszttel. Majd hőkiegyenlítjük a csirkepaprikás levével, azaz a léből 1 merőkanállal beleteszünk a lisztes tejfölbe és elkeverjük. Majd visszaöntjük a serpenyőbe, amiben a csirkehús is főtt. Óvatosan összekeverjük.
Nokedli elkészítése:
Elkészítjük a nokedlit. Egy lábasban forralunk vizet. Közben egy tálban összekeverjük a nokedli tészta hozzávalóit. Ha túl kemény még a massza, akkor egy kis vizet öntünk hozzá.
Keverjük össze a hozzávalókat
A forró-lobogó víz felett, galuskaszaggatóval kiszaggatjuk a galuskákat. 3-4 perc után feljönnek a galuskák a víz felszínére, ekkor kész vannak. Egy szitába tesszük a kész galuskákat és hideg vízzel átöblítjük őket, hogy ne ragadjanak.
Megjegyzés:
Abba a vízbe, amibe kifőztük a galuskát, tehetünk olajat, hogy biztosan elkerüljük a tészta összeragadását.
Tipp:
Én, az olaj vízbe öntése helyett, úgy szoktam elkészíteni, hogy serpenyőben megolvasztok 2 ek. vajat (alacsony hőfokon) és a kész galuskákat beleforgatom, majd egy picit lepirítom. (Vigyázat! A vaj nagyon hamar megég. ) Legvégén petrezselymet forgatok bele.
Egészséges nyári desszertre is vágysz? Mutatok még két nagyon finom és különleges receptet - tarts velem a következő oldalra!
Fotók: Marton Adrienn
Oldalak
