Elképesztően finom paleo csokitorta - Még sütni sem kell
Az emberek egy bizonyos csoportját biztosan soha nem fogjuk megérteni: ők azok, akik nem szeretik a csokoládét. Mi viszont az ő adagjukat is képesek lennénk felfalni, de inkább igyekszünk megtartani a súlyunkat és az egészségünket. Vendégszerzőnk, a PaleoVital blog szerkesztőjének fantasztikus receptje minden kívánságunknak megfelel: nincsen benne se fehérliszt, se tejtermék, se hozzáadott cukor, ráadásul elképesztően finom!
Hozzávalók
Édesítés
- Eritrittel – sok kb. 6 ek. édesítőre lesz szükség, mert alacsony az édesítő értéke;
- Xukor0stevia 3 ek. – ez jó választás, mert a stevia miatt intenzívebb az édes íz;
- TED szerint – rizs, tápióka szirup, esetleg méz használata is lehetséges
- 1 kg érett avokádó
- 5 ek. 25% kakaóvaj tartalmú kakaó
- 25 dkg mazsola
- rumaroma
- 1 ek. katáng kávé, vagy granulált kávé, vagy 0,5 dl espresso
- Édesítés – többféleképpen oldható meg – feltétlenül kóstolni kell!
- 6 dl kókusz tejszín, vagy 6 dl organikus kefír (a TED szerint használható!)
- 5 ek. banánliszt (rezisztens keményítő)
- 3 ek. Cognac liszt – sűrítésre, vagy 1 zacskó zselatin, vagy agar-agar (az előírás szerint használva!)
- 3 dkg fekete csokoládé
Elkészítés
Az avokádókat kettévágjuk és a belsejét egy nagy tálba kaparjuk. Valamennyi, a hozzávalóknál felsorolt anyagot – a mazsola kivételével – botmixerrel, vagy más típusú turmixgéppel összedolgozzuk. A mazsola akkor kerül bele, amikor a krém kész, melyet szintén jól elkeverünk a csokikrémmel. Egy csatos tortaformát kibélelünk fóliával, és a torta masszáját a formában elegyengetjük.
A fekete csokoládét a tortára reszeljük vagy éles késsel csíkokat húzunk a csokiból. Ahhoz, hogy a torta ehető állapotba dermedjen – a hűtő felső részében legalább fél napot kell állnia, a mélyhűtőben ezt a folyamatot felgyorsítva maximum 1 órát tartsuk, hogy ne jégtorta legyen belőle. Fokozhatjuk az élvezetet – kókusz tejszínhabbal, sőt Jaminet szerint akár tejszínnel is, hiszen a tejszín a tej zsírja.