Vega töltött paradicsom és paprika görögösen - ez a Gemista
Utazás rovatunkban ma Skopelost barangoltuk be, és innen jött az ötlet, hogy ehhez kínáljunk finom, fűszeres gemista-t.
Gemista - görög töltött paradicsom, paprika
Hozzávalók (2 személyre):
- 2 nagy és kemény paradicsom
- 2 nagy kaliforniai paprika
A töltelékhez:
- 10 dkg rizs
- 1 hagyma
- 10 dkg gomba
- 4 db paradicsom
- 1 kisebb cukkini
- 2 ek kapribogyó
- 3 ek olívaolaj
- oregáno
- bazsalikom
- babérlevél
- menta
- só
- bors
- pici cukor
Szósz:
- 1 doboz paradicsompüré
- kevés víz
- só
- pici cukor
- oregáno
Elkészítés:
A két nagy paradicsom tetejét levágjuk, belsejüket kikaparjuk és félretesszük a töltelékbe. A paprikának az alját vágjuk le és kiemeljük a magházát. Mindegyik "kalapot" félretesszük. A gombát és a cukkinit apróra vágjuk és 2 ek olajon egyszerre lepirítjuk. A rizst megmossuk. Egy lábosban olajat melegítünk, rádobjuk a hagymát, beletesszük a rizst és felöntjük 1.5-szer annyi vízzel (még jobb, ha alaplével), amennyi a rizs térfogata volt (tedd először egy bögrébe, úgy egyszerűbb kimérni ezt). Fedjük le és lassú tűzön pároljuk. Ha elfőtte a levét (ekkor még nem lesz teljesen puha a rizs), beleborítjuk a gombás cukkinit, hozzáadjuk a szintén kicsire aprított paradicsomokat, a kapribogyót (mehet lével, nem kell leszűrni), a fűszereket, a sót és egy pici cukrot. Az egészet összefőzzük (úgy 10-15 perc) és a kivájt zöldségekbe kanalazzuk. Visszatesszük a tetejükre a kalapokat és beleállítjuk egy kicsi tepsibe, vagy jénaiba (úgy, hogy megtartsák egymást). A szószhoz valókat összekeverjük és a tepsi aljába öntjük. Fóliával letakarjuk a zöldségeket és 170 fokon sütjük 30-35 percig. Aztán levesszük a fóliát és pirítjuk még úgy 10-15 percig. Adhatunk mellé krumplit is (Görögországban így tálalják), de önmagában is remek!