Paradicsomleves a rák ellen
Úgy tűnik a paradicsom mindenre jó. Nem csak tökéletes gyógyszer a macskajajj ellen, gazdag C-vitamin forrás vagy remek bőrápoló, ez a zöldség a rák elleni küzdelemben is segítséget nyújthat.
A kutatók továbbá arra is rájöttek, hogy a paradicsom megfőzött állapotában még egészségesebb, mintha nyersen fogyasztanánk. Ez egyedülálló tulajdonság, ha összehasonlítjuk a többi zöldség és gyümölcsfélével, amelyek főzés közben veszítenek „erejükből.”
Az amerikai tudósok szerint a paradicsom olyan védelmi mechanizmusokat tartalmaz, amelyek meggátolják a gyulladást és vérrögképződést.
Már korábban is állították, hogy ennek a csodazöldségnek a fogyasztása csökkentheti az olyan betegségek kialakulását mint a prosztatarák, a szívelégtelenség, vagy a csontritkulás. A kutatás vezetői abban reménykednek, hogy új felfedezéseikkel segítséget nyújthatnak, és elérhetik, hogy az emberek növeljék a zöldségfogyasztásukat, ami talán jobb általános étkezési szokásokhoz és egészségesebb életmódhoz vezet majd.
Amellett hogy a paradicsom nyersen is finom, és kitűnő szendvicsekben vagy salátaként fogyasztva, számtalan receptből választhatunk, ha esetleg főzőcskére adjuk a fejünket.
Többek között levesként is ízletesen elkészíthető. Már az óvódások is odavannak érte, mikor a betűtésztás piros levest kanalazhatják, de egy finom paradicsomleves megfőzésének számtalan módja akad.
Az egyik ilyen a bazsalikomos paradicsomleves canelloni tésztával.
Ha négy főre szeretnénk megfőzni, a következő hozzávalókra lesz szükség:
500 g paradicsomlé
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
8-10 levél bazsalikom
1/2 tk tengeri só
1 bögre canelloni száraztészta
Elkészítése a következőképpen történik:
A vöröshagymát és a fokhagymát meghámozzuk és apróra felkockázzuk. A bazsalikomleveleket megmossuk, megszárítjuk és durvára vágjuk.
A hagymát és fokhagymát 1 dl vízben pár perc alatt megpároljuk, majd beletesszük a paradicsomlevet és azonos mennyiségű vízzel felhígítjuk. Sózzuk és a bazsalikomlevél felével ízesítjük.
Pár percig hagyjuk forrni, hogy az ízek összeérjenek, majd beletesszük a száraztésztát és elzárjuk alatta a lángot.
Tálalásig kb. 10 percig pihentetjük, amíg a tészta magába szívja a nedvességet és megpuhul.