Hűsítő, epres joghurttorta 200 kalória alatt - A forró nyári napok megmentője
Egy meleg, nyári napon nincs is jobb, mint egy hűsítő, epres joghurttorta. Ezt a receptet azért szeretem, mert a kalóriák miatt sem kell bűntudatot éreznem: nincs benne liszt, az én változatom pedig eritrittel készül, így igazán könnyű és frissítő. Próbáljátok ki, nagyon egyszerű!
Hozzávalók:
- 600 g natúr joghurt
- 600 ml tej
- 60 g zselatin
- 2 ek. citromlé
- 40 g cukrozatlan kakaópor
- 100 g cukor vagy ennek megfelelő édesítő (eritrit, xilit, sztívia) + ízlés szerinti mennyiség az epres réteghez
- 400 gr eper
- 100 ml víz
Elkészítés:
Mielőtt nekiállnánk a sütinek, vegyük ki a joghurtot a hűtőből és várjuk meg, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen.
Szórjunk 50 g zselatint egy kisebb lábasba, öntsük rá a tejet. Keverjük el alaposan, pihentessük pár percig, majd melegítsük a tűzhelyen addig, amíg egyneművé nem válik. Vegyük le a tűzről és hagyjuk hűlni.
Öntsük a joghurtot egy nagyobb keverőtálba, adjuk hozzá a cukrot/édesítőt és a citromlevet. Kezdjük el felverni egy robotgép segítségével. Állítsuk le a gépet, több részletben adjuk a zselatinos keveréket a joghurthoz és mindig keverjük el, mielőtt a következő adagot hozzáöntjük. Ha kész, ismét jöhet a robotgép.
A massza negyedét tegyük egy másik tálba és keverjük bele a kakaóport, majd öntsük egy kapcsos tortaformába. Tegyük a fagyasztóba 10 perce vagy amíg meg nem dermed (megfagyasztani nem kell).
Vegyük ki a tortaformát és a kakaós rétegen terítsük el a maradék masszát. Tegyük hűtőbe, amíg ez is eléri a tökéletes állagot.
Fogjuk a maradék 10 g zselatint és a zacskón szereplő előírások szerint készítsük elő.
Tegyük az epret, a már előkészített és lehűlt zselatint egy turmixgépbe. Ha édesen szeretjük, adjunk hozzá ízlés szerinti mennyiségű cukrot/édesítőt. Pürésítsük, majd a keveréket öntsük a torta tetejére. Tegyük vissza a hűtőbe és várjuk meg, míg teljesen megszilárdul.
Ha elkészült, friss eperrel tálaljuk.