Gyors diótorta forró csokoládéhabbal - Recept
Az ünnep persze nem lehet teljes a finomabbnál finomabb édességek nélkül, épp ezért lássunk neki a sütésnek. Kezdjük ezzel a mennyei tortával.
Hozzávalók
- 200 g cukor
- 300 ml 35%-os tejszín (nem cukrozott)
- 300 ml 3,5%-os tej
- 15 g teavaj
- 400 g darált dió
- 4 db tojássárgája
- 300 g réteslap
- 200 g étcsokoládé (70%)
- 200 ml 35%-os tejszín (a habhoz)
- 4 tojásfehérje
Elkészítés
A tejet, tejszínt és a vajat felforraljuk. A tűzről levesszük és folyamatos kevergetés közben hozzákeverjük a 4 tojássárgáját. Egy csatos tortaformát kivajazunk, és meghinthetjük egy kis dióval. A réteslapokat laponként a formába helyezzük. Minden lapot megszórunk dióval, és meglocsolunk a tojásos-tejes keverékkel. Így halmozzuk addig, amíg elfogynak a lapok. A tetejét vékonyan meglocsoljuk mézzel, majd 20 percre félre tesszük pihenni. A sütőt 160 fokra melegítjük és a pihentetés után, 40 perc alatt készre sütjük. A csokoládéhab elkészítéséhez gőz fölé helyezünk egy habüstöt és megolvasztjuk benne a csokoládét és a vajat. A tejszínt fokozatosan keverjük hozzá, majd ha az egész szépen egyneműsödött, levesszük az üstöt és hozzákeverjük a felvert tojásfehérjéket. A kapott krémet egy szűrőn keresztül habszifonba (0,5 dl űrtartalom) töltjük, becsavarunk egy habpatront és legalább 2 órára, egy maximum 75 fokos vízfürdőben hagyjuk dolgozni a gázkeveréket. Majd a tortánkat a habbal díszítjük.
Ha tetszett a recept, akkor nyomj egy lájkot vagy oszd meg másokkal is!