Mindenmentes fagyitölcsér házilag - A legjobb diétás nyári recept
Megszokhattuk, hogy Szafi, az Éhezésmentes karcsúság Szafival blog szerkesztője finomabbnál finomabb mindenmentes desszertekkel rukkol elő. Ezúttal (ha már itt a nyár!) egy cukor-, szénhidrát- és tejmentes fagylalttölcsér recepttel lepett meg bennünket.
A recept, amiből 2-3 olyan tölcsér lesz, amibe kb. 2 kis-közepes méretű gombóc fér (tehát nem az olaszos óriási kanalas).
Hozzávalók:
- 25 g Szafi Fitt szénhidrát csökkentő liszt
- 25 g tojásfehérje (ami kb 1 tojás fehérjéje, tojástól függ és mindenképp mérném! fontos a pontosság mint a macaronnál)
- 25 g eritrit porcukor
- 25 g olvasztott vaj (vagy ghí)
- 3 evőkanál tejszín vagy Szafi Fitt kókusztejszín
- 5 evőkanál víz
Elkészítés:
Sütőt alsó-felső funkción, 180 fokra melegítettem. Külön kevertem a lisztet és porcukrot, és külön kevertem a fehérjét, vizet, olvasztott vajat. Miután mindent egybekevertem hagytam picit pihenni, hogy felszívja a nedvességet. Nem folyós de egyáltalán nem nyújtható állagú tésztát kaptam (krémszerű), ha valamiért túl keménynek vagy darabosnak (jól össze kell keverni kézzel!) ítéli meg valaki, akkor 1 evőkanálnyi vízzel lehet rajta javítani. A sütőpapíros tepsi mellé raktam a tésztás edényt, és egy másik kis edényt tele vízzel.
Egy tölcsérhez kb. egy jó púpos evőkanálnyi tésztát vettem, amit leraktam a sütőpapírra majd jó vizes kanállal körkörös mozdulattal terítettem. A kanalat újra és újra bevizeztem, ezzel nem fog ragadni, és a tészta is nagyon jól hagyja magát. A körnek kb. 15 cm átmérőjűnek és 1 mm vastagnak kell lennie. 15 percig sül, majd még forrón, egy lapos kiszedővel kiszedtem egy konyharuhára s a lehető leggyorsabban próbáltam tölcsér alakúra formázni.
A közepébe raktam egy kis hengerkét amit alufóliából formáztam (még mikor sült!) - hogy ne essen össze a tészta, mivel ilyenkor még puha - és egy befőttes gumit is ráraktam, olyat, ami nem túl szoros, de tart. A tészta jól megkeményedik, ropogós s édes, nagyon jól bírta a strapát, nem áztatta át hamar a tölcsért (gyerekeken teszteltem akik nagyon lassan eszik a fagyit). Bár hamar megszilárdul ahogy kihűl, a legjobb pár óra múlva volt. Tároltam hűtőben, arra számítottam, hogy megnedvesedik majd, de nem. Fagyasztóban is volt, nagyon jó onnan kivéve is.
Ha túl nagy lesz a lyuk alul:
Egyik megoldás, hogy a tölcsér alját csokiba mártjuk - ahogy az egyik képen is látszik - ez nagyon jól működött főleg a kisebbik fiamnál, aki nagyon lassan eszi a fagyit, a fagyi meg nagyon gyorsan olvad. Készítettem "cornetto" tölcsért is, vagyis a csokikrémet a tölcsérbe kanalaztam, egy picit az aljára, hogy kitöltse azt a kis keskeny részt, majd elkentem a tölcsér belsejében is, hogy olyan legyen mint az előbb említett jól ismert jégkrém.