Recept

Fűszerezd meg borral az ünnepeket! Íme az étel-bor párosítás alapjai

A betlehemi három királyból ketten fűszert ajándékoztak – a fűszereket ugyanis olyan nagy becsben tartották, mint az aranyat. Az illatok és ízek szebbé, izgalmasabbá és emlékezetessé teszik az ünnepeinket (megvan a gyermekkori frissen sült mákos beigli illata?), éljünk hát az egyik legjobb fűszerrel, a borral. Nem kell érte Napkeletre menni, hiszen kis országunkban 6 borrégió 22 borvidékén készítik szorgos gazdák a boraikat a legnagyobb odaadással. A szeretet ünnepén szeressük őket is egy kicsit, és kóstoljuk meg munkájuk gyümölcsét.

Színre színt

Ünnepekkor sok családban előkerül a kártyapakli, a játék összehozza a barátokat, most azonban nem a snapszli szabályairól van szó, hanem a legegyszerűbb bor–étel alapelvről: meglepő, de nagy vonalakban igaz, hogy fehéret a fehérrel, rózsaszínt rozéval, sötétet vörössel párosítsunk. A fogas és a csirke mellé jó a fehérbor, a lazacnak ízben is jól áll egy rozé, sőt az epertorta mellett is kiváló egy epres illatú, üde rozé, a marhasült pedig kikövetel magának egy mélybordó színű vörösbort, ahogy a csokoládé és a vörösbor is jó barátok.

Egy súlycsoportban

Egy bor „testét” a szánkban érezzük. Minél „sűrűbbnek”, viszkózusabbnak érzékeljük, annál teltebb a bor. Egy könnyű saláta mellé könnyed bort válasszunk, a telt borok mellé viszont adjunk komplexebb, tartalmas fogásokat. Általában könnyű fehérborok készülnek a leányka, a királyleányka, a zöld veltelini vagy az olaszrizling fajtából, bár ez utóbbi igazán sokoldalú: a BalatonBor például mindig friss és könnyed, vannak azonban hordóban érlelt, telt, gazdag rizlingek is. A furmint, a hárslevelű már összetettebb, tartalmasabb borokat ad, ahogy a nemzetközi sztárok, a rajnai rizling, a sauvignon blanc és a chardonnay is. A vörösborok esetében a kadarka és gyakran a kékfrankos is könnyedebb bort ad, ezért jól illenek a halászléhez, csirkepaprikáshoz, a külföldi származású „celebek” azonban sokszor igazi nehézbombázók, ezért a cabernet sauvignont, a merlot-t, a cabernet franc-t vagy a syrah-t tartalmasabb fogások mellé érdemes adni, mint a tűzdelt szarvascomb vagy a marhasteak.

fehér bor salátához könnyű ételekhez

A zsíros, a savas és a többiek

A borok savtartalma fontos szempont borpárosításnál. Nyeljünk le egy kortyot a borból, és figyeljük meg, hogy mennyire indítja be a nyálképződést. Ha közel annyira, mint egy szelet citrom, akkor magas savtartalmú borral van dolgunk, amelyet érdemes zsíros ételek mellé adni, hogy meglegyen a tökéletes egyensúly. Egy tejszínes tészta nehézkes, a tejszín zsírtartalma hamar eltelít, a móri ezerjó vagy a somlói juhfark virgonc savai azonban csodát tesznek az étellel. A vörös húsok esetében is így van: a marhapofa mellé egy élénk savú, de testes, érlelt kékfrankos kívánkozik.

vörös bor marhapofához steak vörös húsokhoz

A mesés kelet mellé jöhet az Alföld

Tévhit, hogy az ázsiai ételekkel nem lehet bort párosítani. Igaz, nem egyszerű megküzdeni a sok intenzív fűszerrel, az itthon igen népszerű aromatikus borok azonban felveszik a kesztyűt a keleti ízekkel. A muskotályos fajták, a cserszegi fűszeres, az Irsai Olivér, a tramini mind-mind illatos és fűszeres, sőt az élénk, csemege szőlős zamatok miatt még édesnek is tűnnek – ezek pedig olyan jellemzők, amelyek miatt megállják a helyüket a fűszeres ázsiai ételek mellett. Legnagyobb borvidékünk, a Kunság remek aromatikus borokat ad, és még az áruk is megfizethető.

Édes vagy! Te meg még édesebb!

A szerelmi bájolgás is helyénvaló az ünnepek idején, mindenki kipihent, jobban oda tudunk figyelni egymásra. Itt azonban a desszertről és borpárjáról beszélünk: alapszabály, hogy bor mindig legyen édesebb, mint a desszert (a borok cukortartalmáról a pincészet honlapján tájékozódhatunk, a címkén ritkán szerepel). Gyümölcsök mellé jó lehet egy nem teljesen száraz pezsgő, túrógombóc mellé egy édes szamorodni, egy diótortához azonban válasszunk tokaji aszút.

Mivel párosíthatók még a borok?

Mindennel! A pezsgő kiválóan passzol az ünnepi reggelihez vagy a karácsonyfa-díszítéshez, a forralt bor jólesik a téli séta után, a bornak jól áll a karácsonyi csomagolópapír és remek társ az estébe nyúló beszélgetéshez. A bort – persze mértékkel – párosítsuk a karácsonnyal, nem fogjuk megbánni.

A megjelenést az Agrármarketing Centrum támogatta.

Lapozz a következő oldalra egy igazán ízletes ünnepi fogásért!

Szerző: Németh Ágnes
Lead fotó, fotók: Pexels /Nicole Michalou, Helena Lopes, Arthouse Studio/

Oldalak

Video Erre ügyelj, ha ülőmunkát végzel
Recept
Sztárok
Rég nem mutatta meg natúr külsejét az 51 éves híresség, aki mostanában műsorvezetőként és színésznőként is sikert sikerre halmoz.
Egészség
Egy nő, aki több mint 10 hónapja folyamatosan beviszi szervezetébe ezt a vitamint, őszintén vallott arról, mit tapasztalt ez idő alatt.
Sztárok
Igazi sztárparádé volt a Futni mentem című film premierjén, ahol az alkotás szereplői – Udvaros Dorottya, Tenki Réka, Lovas Rozi és Ember Márk –, valamint Herendi Gábor rendező számos kulisszatitkot...
Lifestyle
Bizonyítsd be, hogy megfigyelőképességed, intelligenciád, leleményességed és szellemi fürgeséged tényleg páratlan!
Sztárok
Az énekes-színésznő, valamint 20 éves fia, Sárközy Benjámin a minap a Legyen Ön is milliomos! című műsorban bizonyították tudásukat, az emberek többsége pedig bizony rácsodálkozott arra, milyen...
Lifestyle
Októberben új rekord született a magyar használtautó-piacon: az év kilencedik hónapjában összesen 81 100 személyautó cserélt gazdát, ami az előző év azonos hónapjához képest 12 százalékos növekedést...